IBM tar i bruk dobbelkjerne-OpteronIBM LS20 for BladeCenter

Ifølge IBM sine nettsider er nå BladeCenter i salg med Opteron-prosessorer. Systemet kan leveres med både enkel- og dobbelkjerneprosessorer etter kundens ønske.

Dette representerer et spennende moment for AMD ettersom både IBM, Sun og SuperMicro har adoptert dobbelkjerneprosessoren i sine servere. AMD har en kjempefordel ovenfor Intel ettersom Xeon-dobbelkjerne fortsatt ligger et halvt år frem i tid. Leverandører som tidligere kun har rendyrket Intel-plattform har faktisk tatt Opteron inn i varmen - primært på grunn av dobbelkjernefunksjonaliteten.

Mer ytelse for pengene
Pris/ytelse-aspektet fra enkel- til dobbelkjerne er forbedret mange hakk. Dobbelkjernedesignet blir svært godt mottatt i servermarkedet ettersom man mange steder har store krav til kostnadseffektivitet og liten andel av "idle" CPU-kraft.

Frem til nå har det vært et markant prisskille på 2-veis og 4-veis systemer. Med dobbelkjernedesignet har man nå tilnærmet lik 4-veis ytelse til 2-veis pris. Riktignok tar IBM litt ekstra for en dobbelkjerneserver fordi man kan forsvare dette ytelsesmessig, men prisen er fortsatt lavere enn et system med 4 sokler.

Med BladeCenter og LS20 bladservere kan man sette opptil 84 enheter i ett enkelt rack. Bladservere har gjerne blitt benyttet i systemer der man har hatt litt mindre krav til CPU-ytelse. Med dobbelkjerne-Opteron ser dette ut til å kunne endre seg. I tillegg sies det at IBM snart kommer til å annonsere støtte for LS20 i Cluster 1350, som er et system for "high availability" og lastbalansering.

Med Cluster 1350 kan man også bygge clustere med både Intel-, AMD- og Power-baserte maskiner i en og samme konfigurasjon.

Dell avventer
Dell har foreløpig ikke kastet seg på Opteron-bølgen. Ifølge tidligere uttalelser fra selskapet holder man seg kontinuerlig oppdatert på andre plattformer enn Intel. En eventuell innføring av AMD Opteron vil trolig stå i samsvar med krav fra kundene.

Uansett er det neppe noen stor fordel for Intel at AMD vil være eneste alternativ for dobbelkjernedesign i x86-servere de kommende seks måneder. En annet spenningsmoment er hvorvidt IBM faktisk vil lansere flere systemer på AMD64-dobbelkjerne eller om man heller vil satse på å øke utbredelsen av egen Power-arkitektur.

(Kilde: IBM, Internetnews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen