IBM skeptiske til Sonomas batterilevetid


Illustrasjonsfoto: IBM Thinkpad R51

Den nylig lanserte Sonoma-plattformen fra Intel brakte med seg en del nyheter. Når det gjelder batterilevetid, har de første reaksjonene vært en viss forsiktighet og "vi får se"-holdning.

Intel har visstnok jobbet hardt med å redusere effektforbruket til det nye Alviso-brikkesettet, blant annet ved å kutte den interne klokkefrekvensen med 50%. Samtidig har introduksjonen av den effekthungrige PCIe-bussen og kraftigere prosessorer mer enn spist opp denne innsparingen.

Dette ifølge IBM, som varsler at vi kan forvente en liten nedgang i batterilevetiden på deres Thinkpad-serier. Dette uttaler IBM samtidig som de selv har problemer med få ferdig Thinkpad-maskiner basert på Sonoma, som kan forventes på markedet først i februar.

Håpte på økning
Selskapet sier selv de hadde håpet på en økning i batterilevetiden med den nye plattformen, men sier altså nå at de regner med at det motsatte er tilfellet. Om dette er basert på praktiske tester, eller om dette er noe IBM har en justert forventning om, er usikkert.

Selskapet forklarer videre at den reduserte batterilevetiden kan få større utslag på IBMs egne Thinkpad-serier enn på andre produsenters maskiner. Dette begrunner de med den aggressive satsingen på effektsparing på de eldre Thinkpad-modellene.

Nå kan det virke som om IBM går hardt ut på et tidlig tidspunkt. Det er likevel visse faktorer som peker i retning av at de kan ha rett i det de sier. Intel har nemlig innrømmet at den nye PCIe-bussen ikke har blitt utviklet med tanke på bærbare og effektforbruk.

Hvor leder dette hen?
Det er et par ting som står klar etter å ha sett litt på Sonoma-plattformen. Den er ikke først og fremst myntet på lavere effektforbruk, men på ytelse og integrasjon av ny teknologi som PCIe-buss.

En annen ting er at vi kan forvente en nedgang i batterilevetiden på IBMs Thinkpad-serier. Dette er en dårlig nyhet for alle oss som var fornøyd med de eldre IBM-modellene.

Vi får håpe at Lenovo, som overtar produksjonen av Thinkpad, fokuserer på det samme lave effektforbruket. Slik at vi i fremtiden også kan kjøpe bærbare Thinkpad-maskiner med lang batterilevetid.

(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen