IBM skal lage Xbox 2-kretser

Hverken IBM eller Microsoft er villige til å si stort mer enn at de har "lisensiert teknologi" og at de "synes det er gøy å være med på et så stort prosjekt", men selskapene har jobbet på store prosjekter sammen før - som begge endte med tårer for IBM. Selve "PC-revolusjonen" ble ifølge mange muliggjort da IBM valgte Microsoft til å lage DOS-systemet til IBM sine datamaskiner, som førte til at makten over PC-en kom til programvareprodusenten MS istedenfor maskinvareprodusenten IBM. Senere samarbeidet de om "New Technology"-systemet som etter en langvarig krangel ble til Windows NT og OS/2.

Denne gangen er det derimot Microsoft som kommer til IBM. IBM lager allerede PowerPC-prosessorer til spillkonsoller fra Nintento, og samarbeider med Sony om utviklingen av Playstation 3 sin distribuerte prosessorteknologi under navnet "Cell". Når IBM nå også skal "lisensiere teknologi" til Microsoft, innebærer det at IBM har en finger med i teknologispillet til alle de store nestegenerasjons spillkonsollene - og at Intel er ute av banen.

Dagens Xbox bruker brikkesett og grafikk fra NVIDIA (som senere førte til suksessbrikkesettet nForce), og Pentium III-prosessorer fra Intel. Fra før av vet vi at grafikken til Xbox 2 skal lages av ATI. I følge analytikere som EE Times har snakket med, kan en av grunnene til å droppe Intel være IBM sin erfaring med PowerPC-prosessorer, som ikke er kompatible med x86. Dermed håper Microsoft å hindre at neste generasjon Xbox kan brukes som "fattigmanns-PC" med Linux, og at de kan begrense tapet gjennom piratkopiering av spill.

Mange vil også sette kryss i taket over at den mest sannsynlige prosessoren fra IBM til Xbox 2 blir en modifisert PowerPC G5 - den samme prosessoren som brukes av erkerivalen Apple.

Det ventes nå at Xbox 2 kan komme så tidlig som til julen 2004, men mest sannsynlig vil den være på markedet i første halvdel av 2005.

(Kilder: EE Times, Ars Technica, Slashdot)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen