IBM satser på superstoff

Grafén (Bilde: AlexanderAlUS)

Supermateriale kan gi lynraske datamaskiner

Verdens tynneste og sterkeste materiale kan brukes i PC-er.

IBM er entusiastiske på forskningsfronten for tiden og kunne nylig kunngjøre et gjennombrudd innen kunstig intelligens. Nå har selskapet også fattet interesse for et unikt materiale som potensielt sett kan gi superraske datamaskiner.

PC-er med lyshastighet?

Materialet heter grafén og er et strømledende lag av karbonatomer som er kun ett atom tynt. Stoffet er 300 ganger sterkere enn stål og leder strøm 30 ganger raskere enn silisium, altså nær lyshastigheten.

Med IBMs finansiering har de russiske forskerne som først isolerte materialet nå funnet en måte å manipulere de strømledende egenskapene til stoffet på, og takket være dette gjennombruddet er grafén nå aktuelt til bruk i digital elektronikk.

Forskere hos IBM har allerede bygget den første integrerte kretsen med dette materialet og er i gang med å finne ut hvordan stoffet kan brukes i datamaskiner. På sikt er det mulig stoffet vil erstatte silisium og dagens transistorer fullstendig.

Forskningen er imidlertid ennå på et tidlig stadium, men IBM mottar solid finansiell støtte fra det amerikanske forsvarsdepartementet, så kanskje får vi se resultater ganske snart.

(Kilde: Bloomberg Businessweek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen