IBM Power mot Itanium, Xeon og AMD64 (del 2)

Bilde av IBM Power 5 chips
IBM Power5 prosessorkjerner

Konkurransebilde for Power5
Power5-plattformen leveres kun gjennom IBM. Dette medfører både fordeler og ulemper på samme tidspunkt.

Fordelen ligger blant annet i IBMs rykte som kvalitetsleverandør og selskapets sterke oppfølgingsapparat. Power5 er i tillegg en åpen spesifikasjon som er tilgjengelig i ulike versjoner fra forskjellige integratører. Serverne inneholder også mange tekniske finesser i én enkelt innpakning, som tillater færre potensielle feilkilder.

Selve systemet kan imidlertid kun leveres gjennom IBM og man er dermed avhengig av én enkelt kanal - i motsetning til Itanium 2, Xeon og AMD64 der man kan velge mellom mange ulike leverandører som har forskjellige priser.

Uansett hvilken plattform man velger kommer selve kjernen fra én enkelt leverandør. Forskjellen med OpenPower er først og fremst i at alle ordre må gjennom IBMs kanaler fordi maskinen settes sammen her. Situasjonen for Xeon og AMD64 er at de settes sammen ute hos selve integratøren, som gjerne leverer serveren under eget merkenavn (eks. SuperMicro og Unisys). IBMs strategi krever et stort produksjonsapparat, men gir også muligheten til å kvalitetssikre alle maskiner i samme miljlø under klare rutiner.

Man kan nok se det slik som at IBM har en liten markedsføringsmessig fordel ettersom de har gjort prosessorspesifikasjonen åpen og dermed lar andre også ta del i utviklingen. Slik åpenhet fører gjerne til økt grad av tillit hos kundene og man føler seg kanskje ikke like mye låst og begrenset av kundestøtten til den aktuelle leverandøren.

OpenPower er foreløpig ikke kompatibel med Microsoft Windows, i motsetning til x86-64 (Xeon EM64T, AMD64) og Intel Itanium 2. Dette er ikke nødvendigvis noen fordel siden mange velger Windows grunnet funksjonalitet og stort utvalg av tradisjonelle verktøy. På den annen side gir dette et fortrinn til Linux dersom IBM allikevel klarer å selge Power5 fremfor x86-arkitektur, Sparc og IA-64.

Enkelte analyseeksperter hos Insight64 har uttalt at Itanium 2 vil selge mer enn Power5 fordi den er tilgjengelig fra flere leverandører. Det kan nok stilles stor skepsis til dette ettersom OpenPower er tilgjengelig gjennom hundrevis av forhandlere og har et helt annet kostnadsbilde enn Itanium 2. IA-64 har forsøkt seg på markedet i flere år, men har dessverre fortsatt til gode å virkelig bli en suksess.

I tillegg har OpenPower en stor fordel med tanke på skalérbarhet da man kan kjøpe et system til 30-40 000 kroner og skalere dette etter behov til nærmest en superdatamaskin om ønskelig. Man kan eksempelvis kjøpe inn “entry-level”-systemer på OpenPower i samme prisklasse som Xeon-servere. Rent teknisk ligger imidlertid Power5 i egen klasse og med virtualisering kan man gjerne oppnå bedre kostnadseffektivitet.

Dersom man trenger systemer som virkelig "sparker" kan man ta en rask titt på tpc.org for å vurdere hvilke plattformer som vurderes som de raskeste. I skrivende stund ser denne listen slik ut over systemer som ikke er “clustret”.

1.IBM eServer p5 595 64p – 3 210 540 tpmC – $5,19 pr. tpmC
2.IBM eServer pSeries 690 Model 7040-681 - 1 025 486 tpmC - $5,43 pr. tpmC
3.HP Integrity Superdome – 1 008 144 tpmC - $8,33 pr. tpmC

Som en generell regel er det vanligvis ikke slik at en enkelt arkitektur er bedre enn alle de andre til alt. I IBM sitt tilfelle synes man imidlertid å komme ganske nær å motbevise dette ettersom man har en plattform som skalerer fra web- og email-servere til bedriftskritiske applikasjons- og databaseservere.

AMD har gjort store innhogg i markedet det siste året med sin Opteron-prosessor. Selskapet har kapret stadig flere serverleverandører - også leverandører som tradisjonelt kun har levert Intel-plattform.. Sun Microsystems er en av selskapene som har satset størst og AMD regner med å øke sine markedsandeler som følge av økt fokus på den øvre delen av markedet. Med andre ord varsles det AMD64s inntreden i samme selskap om Power5, Itanium 2 og Sparc.

Opteron representerer et meget interessant perspektiv og har noen tekniske likhetstrekk med Power5. Ett av disse er den integrerte minnekontrolleren, som bidrar til raskere dataoverføring. AMD har vanligvis operert på “entry-level”-nivået, men har funnet veien inn i både to-veis og fire-veis-systemer der driftsstabilitet er kritisk. Selskapet stadfestet sin posisjon grundig for kort tid siden ved å introdusere sine dobbelkjerneprosessorer tidligere enn forventet.

Intel kommer ikke til å flytte Xeon-plattformen over på dobbelkjernearkitektur før i 2006. Man kan selvsagt spekulere i hvorvidt dette er for sent til å ta opp kampen mot IBM og AMD, men dette er faktisk ikke ulikt situasjonen mellom AMD64 og 32-bits Xeon for litt over et år siden. Det er først de siste månedene Intel virkelig har fått gjennomslag for sine 64-bits (“Nocona”) Xeon-systemer, men har allerede utkonkurrert AMD Opteron på salgstall. Dette har skjedd til tross for at AMD64 lå mer enn ett år i forkant med støtte for både 32- og 64-bits prosessering på x86-plattform.

Intel Xeon representerer et meget sterkt merkenavn og har tradisjonelt sett kunnet skilte med større programvarestøtte enn både AMD64 og Power. Man kan vel kanskje se det slik at Xeon representerer det sikre sentrum på serverplattformer, mens AMD64 og Power5 er alternativer som begge har bedre tekniske spesifikasjoner og dermed potensiale til bedre ytelse og mer funksjonalitet.

Både Itanium 2 og Sparc kjører sine egne løp, som de alltid har gjort helt siden starten. Det er dermed lite trolig at mye vil endre seg på denne fronten i nær fremtid - selv om Sun snuser på åttekjernesarkitektur. En talsmann for Intel sa for kort tid siden at Itanium 2 ikke kommer til å bli kompatibilisert med x86 og at man satser på denne plattformen som en helt egen nisje.

På sitt tidspunkt hadde AMD et stort fortrinn med Opteron fordi den kunne tilby teknologi som ingen andre hadde. Siden AMD er et relativt lite selskap sett i sammenheng med IBM og Intel hadde man relativt begrenset mulighet til å markedsføre plattformen i tilstrekkelig grad og ta nytte av de tekniske finessene til å utkonkurrere Xeon. Dette betyr ikke at AMD har mislykkes, men at man faktisk kunne fått enda mer ut av å ha ligget i forkant av teknologien.

IBM kan nå sies å være i samme posisjon som AMD var i begynnelsen av Opteron-epoken. Forskjellen er at IBM har et helt annet apparat rundt sine produkter i form av forhandlere, integrasjonspartnere, markedsføringsmidler samt et solid bein plantet i Linux-miljøet. Sjansen er derfor meget betydelig for at IBM vil lykkes med sitt OpenPower-initiativ.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen