IBM mot 22 nm

I prosessormarkedet har det alltid vært snakk om produksjonsteknikk og hvor mange transistorer man kan dytte inn på så liten fysisk plass som mulig.

Dagens situasjon er at det er vanlig å bruke enten 65 eller 45 nm-teknikk –  med litt mer fokus på sistnevnte.

Intel jobber hardt med å flytte sin produksjon over på 32 nm, noe som vil skje med Nehalem til neste år. AMD er fortsatt i startfasen på 45  nm – til tross for at de følger IBMs løp.

Hos IBM diskuteres det 22 nm i disse dager og nye utfordringer kommer til syne. Et godt eksempel på dette er når komponenten man skal lage blir omtrent like stor som bølgelengden på lyset.

Man venter nå på at såkalt "extreme ultraviolet lithography" (EUV) skal bli tilgjengelig for virkelig å kunne rulle ut prosessorer med 22 nm. Til nå er man begrenset med bølgelengder på 193 nm, mens EUV vil gå ned til omlag 13 nm.

32 nm forventes å bli allemannseie i løpet av neste. Det tar trolig ytterligere to år etter dette før vi får se 22 nm i produksjon.

Når det gjelder konkurransesituasjonen, så har Intel tradisjonelt sett vært litt mer aggressiv og det ser ut som om selskapet også vil kapre 32 nm-tronen – litt foran IBM og langt foran AMD.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen