IBM med DB2 versjon 9

750 utviklere fordelt på åtte land har tatt del i utviklingen, som har tatt fem år. Ifølge Jan Ankarstrand, databasespesialist i IBM, er funksjoner i versjon ni utviklet sammen med SAP, skriver ComputerWorld.no. Et av resultatene er en teknologi for å håndtere XML på lignende måte som relasjonsdataene blir behandlet av SQL.

Med DB2 9 skal brukere kunne arbeide med dokumenter, lyd- og videofiler, bilder og web-sider like naturlig som de tidligere har jobbet med tekst og tall. Effekten av dette skal være at det for første gang blir mulig å overføre XML og relasjonsdata simultant, uavhengig av format og datamaskin. Man skal kunne bruke både XQuery, XPath, standard SQL eller alle tre for å hente ut enten XML- eller relasjonsdata - eller begge deler.

Databaser har hittil lagret XML på to forskjellige måter, ifølge IBM. Den ene metoden lagrer dataene fra XML-dokumentet i tabeller for deretter å bruke script for å sette sammen dokumentet igjen ved bruk. Den andre metoden lagrer XML-dokumentet som et binært objekt, hvilket betyr at for å finne frem til dataene må det et sekvensielt søk i det binære objektet til.

Med andre ord, begge alternativene bearbeider XML-dataene. Den nye løsningen til IBM lagrer XML som en ny datatype, slik at bearbeiding er unødvendig. I tillegg skal en parallelliseringsfunksjon som omgjør XML-dataene til en datastruktur det kan spørres på være en del av IBMs teknologi, ifølge ComputerWorld.no.

DB2 9 skal være to til ni ganger raskere enn MS SQL Server og Oracles database når det gjelder forespørsler mot XML. Dette fordi lagringen av XML-dataene og omgjøringen til en spørre-datastruktur skal skje uten noen forsinkelse. Dog er testene gjort med SQL Server 2000 og ikke Microsofts nye SQL Server 2005, hvor lignende funksjonalitet skal være tilgjengelig.Alternativ tekst mangler
IBM System p5 520 Express

Ifølge IBM inkluderer DB2 9 en trio av signifikante forbedringer, hvorav XML-teknologien er den ene. De to andre er datakomprimering og automatisering av databasefunksjoner som før ville ha krevet databaseeksperter.

Automatiseringen skjer ved at databasen registrerer endringer i brukernes arbeidsmåte og dermed endrer optimaliseringsfunksjonen for å tilpasse seg den nye situasjonen.

Komprimeringen kommer som et resultat av gjentagende mønstre på tabellnivå. I siste instans er det dataene som begrenser komprimeringsgraden, som har blitt påvist til omtrent 50 prosent.

Sikkerhetsmessig tilbyr DB2 9 Label Based Access Control (LBAC). Med denne teknologien kan en databaseadministrator definere tilgang til enkelte dataelementer på en tabellrad. I tillegg får sikkerhetsadministratoren et eget sikkerhetsnivå slik at personen kan se nøyaktig hvilke data i databasen er åpen til hvilke brukere. Samtidig er gjenopprettingsfunksjonen forbedret. Man kan restarte avbrutte gjenopprettingsoperasjoner, og gjenopprettelse kan gjøres via script automatisk generert fra eksisterende backup.

DB2 9 skal, ifølge IBM, være den første databasen som simultant støtter de tre partisjoneringsmetodene range partitioning, multi-dimensional clustering og hashing.

DB2 9, som er tilpasset Linux, MS Windows Server og Unix, kan ikke brukes med IBMs System I.

Tre varianter vil være tilgjengelige; DB2 9 Enterprise, DB2 9 Express (for små og mellomstore bedrifter) og DB2 9 Workgroup. DB2 9 Express-C for utviklere vil også være tilgjengjelig. Prisene begynner på US$ 4 874 per prosessor eller US$ 165 per bruker (minst 5 brukere) for DB2 9 Express. Produktet blir kun levert over Internett og er tilgjengelig i alle områder 28. juli.

(Kilde: www.computerworld.no og Pressemelding fra IBM)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen