IBM må tenke i nye baner

Et generelt problem i stort sett de fleste deler av industrien som produserer byggesteinene til datamaskiner er et krav om stadig mer teknologi på samme eller mindre fysisk størrelse. I disse dager skifter prosessorindustrien fra 130- til 90 nm teknologi og 65 nm er også på trappene. Hvor langt ned kan man egentlig gå før det stopper?

En talsmann for IBM , Bernard Meyerson, sa for kort tid siden at transistorene snart var like små som delene de ble bygget av og bekreftet dermed at grensen snart er nådd for hvor langt man kan flytte grensene. Han påpekte også at det ikke lenger var klokkefrekvensen som avgjorde ytelsen, men optimalisering av arkitekturen. Dette er forsåvidt også noe både AMD og Intel har innsett ved å bruke modellnummer i stedet for GHz som beskrivelsessystem (AMD har hatt dette i over ett år på Opteron, mens Intel innfører dette i mai/juni).

IBM skifter nå fokuset på utviklingen av prosessorer og vil satse mer på integrert arkitektur, optimaliserte kommunikasjonskanaler, enn å prøve å dytte inn stadig flere transitorer på x antall kvadratmillimeter.

Selskapet jobber blant annet med Chartered Semiconductor, Culturecom Holdings, Red Hat og Wind River for å skape et større utviklingsmiljø rundt Power-brikkene. Disse brukes som kjent i Apple-maskiner.

Ifølge Informationweek ble det ikke gitt noen mer detaljer om nøyaktig hvordan IBM tenker å optimalisere mikrobrikkene i fremtiden. Kanskje "Big Blue" også kommer til å innføre PR-rating og modellnummer, på samme måte som AMD og Intel? Da vil vi kanskje også få se Power Mac G6 4200+ til neste år, selvsagt verdens raskeste desktop...

 

(Kilder: Apple, Filmetrics, IBM, Informationweek)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen