IBM forbereder åttekjerne Power7

Mange kunder har ventet spent på Power7-prosessoren fra IBM. Power5 representerte i sin tid noe ganske nytt og spennende rent også når man sammenligner med x86 og Sparc, mens Power6 ikke helt klarte å gjøre det like stort.

Rent arkitekturmessig ligner Power7 mer på Power5 og det kan dermed være duket for en skikkelig ytelsesfest på Unix og Linux når prosessoren lanseres til neste år.

Power har tradisjonelt vært å finne i Unix-servere der man har stort fokus på høy feiltoleranse. Serverne har typisk lånt mye funksjonalitet fra stormaskinverdenen, eksempelvis serviceprosessorer og såkalt "self healing"-teknologi.

Ytelsesmessig har Power tradisjonelt ligget i det øvre segmentet, dog litt avhengig av hva slags applikasjoner man kjører. Databaser har som regel vært et ganske trygt valg.

En av fordelene til Power5 var at den var multikjerne før x86. Power6 kan spille på klokkefrekvens helt opp i 5 GHz-klassen.

Power7 vil få åttekjernearkitektur og sies å få 2-3x høyere ytelse sammenlignet med Power6 når man tar effektforbruket inn i regnestykket.

I utgangspunktet må applikasjonene være kompilert for Power for å kjøre, men det er mulig å emulere x86-instruksjoner ved hjelp av et softwarelag. Både Novell og Red Hat lager Linux-distroer for Power-plattformen.

Virtualiseringen på Power har i utgangspunktet ikke vært spesielt sammenlignbar hverken med VMware, Xen eller Hyper-V siden den baserer seg på helt andre prinsipper og er betydelig mer integrert mot maskinvaren.

Den siste oppdateringen fra "Big Blue" er at Power7 lanseres 2. halvdel 2010.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen