IBM bygger verdens største lagringsløsning

IBM bygger verdens største harddisk

Har plass til 24 milliarder MP3-er.

IBM har mange jern i ilden og har nå påtatt seg å konstruere en lagringsløsning som nok vil tilfredsstille de fleste behov.

Ville tall

Lagringsløsningen settes sammen ved IBMs forskningslaboratorium Almaden i California og vil bestå av 200 000 vanlige harddisker som virker sammen. Den totale kapasiteten blir på generøse 120 petabyte, altså 120 millioner gigabyte.

Bakgrunnen er en forespørsel fra en ukjent klient som trenger en superdatamaskin til å håndtere kompliserte simuleringer av virkeligere fenomener, muligens vær eller klima. Lagringsløsningen skal visstnok lagre rundt 1000 milliarder filer.

For å sette kapasiteten i perspektiv tilsvarer 120 petabyte cirka 24 milliarder MP3-er med en gjennomsnittlig filstørrelse på fem megabyte, eller 60 kopier av internettarkivet Wayback Machine, som består av 150 milliarder internettsider.

Noe for heimen?

De individuelle harddiskene er plassert i horisontale skuffer i høye kabinetter med ekstra bredde for å plass til flest mulig, og systemet avkjøles med vann i stedet for vifter.

IBM har utviklet helt ny program -og maskinvareteknologi for å få «superharddisken» til å fungere, og ifølge IBM er det mulig at denne teknologien kan bidra til å utvikle lignende systemer til vanlig kommersielt bruk i fremtiden.

Foreløpig er slike kapasiteter imidlertid å regne som ren galskap, ifølge selskapet.

(Kilde: Technology Review, via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen