Slik ser IBM for seg det høykonsentrerte fotoelektriske termalsystemet. (Bilde: IBM)

IBM vil konsentrere strålingen fra 2000 soler

Skal levere elektrisitet, vann og luftkjøling til vanlige folk.

Energi fra konsentrerte stråler av 2000 soler er temmelig mye, men slike store tall skremmer ikke teknologiselskapet IBM fra å ha grandiose planer. Den amerikanske virksomheten skal nemlig bygge en «solenergisamler» – en gedigen parabol med speil, solcellepaneler og et kjølesystem som kan endre hverdagen til flere millioner mennesker.

Anlegget er et såkalt høykonsentrert fotoelektrisk termalsystem, eller «High Concentration Photovoltaic Thermal system» (HCPVT). Det skal ta i bruk opptil 80 prosent av den innsamlede energien, som visstnok tilsvarer en konsentrasjon av 2000 eksemplarer av vår egen sol. Her er det med andre ord ikke mye som går til spille, og IBM ser for seg at HCPVT kan brukes til å produsere elektrisitet, drikkevann og luftkjøling.

Teknologi fra superdatamaskin

Tidligere systemer har måttet begrense mengden med innsamlet energi betraktelig, på grunn av smeltefare. Forskere hos IBM jobber derimot med en parabol som unngår slike skader, samtidig som effektiviteten øker.

HCPVT-parabolen består av store speil, samt flere hundre fotoelektriske brikker på 1 x 1 centimeter. Disse blir i sin tur kjølt ned av vann i mikrokanaler – i likhet med superdatamaskiner. Dette spesialiserte vannkjølingssystemet gjør at hver brikke takler mye mer solenergi enn ellers, og parabolen kan derfor produsere 25 kilowatt i løpet av en vanlig dag.

30 prosent av solstrålene omgjøres til elektrisitet, og 50 prosent av den genererte varmen blir ivaretatt. De omkransende vannmikrokanalene absorberer varmen, og dette kan i sin tur bli filtrert til drikkelig vann.

IBM regner med at HCPVT-systemet kan stå for 30 – 40 liter med vann per kvadratmeter av parabolen daglig. Som om ikke dette var nok, kan systemet også produsere luftkjøling, via en termisk drevet adsorbsjonkjøler.

Billig å lage

HCPVT er i tillegg billig å lage, da det bytter ut dyrt stål og kostbare speil med billig betong og rimelige metallfolier. Et fullt utviklet system bør derfor være et reelt alternativ til for eksempel kullkraftverk i fattige strøk – samtidig som det bidrar med drikkevann.

Det er foreløpig ingen konkret dato for når HCPVT-systemer begynner å dukke opp i stor skala, men en prototype blir nå testet på IBMs forskningslaboratorium i Zürich i Sveits.

I fjor ble det satt ny rekord innen solenergi:
Nå forvandles over en tredjedel av sollys-energien til elektrisitet »

(Kilde: Engadget / Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen