IBM vil putte en super-datamaskin i mobilen din

Ber om hjelp fra apputviklere for å lage Watson-apper.

IBMs Watson er en superdatamaskin som ved hjelp av «kunstig intelligens» kan svare på spørsmål skrevet på et naturlig språk, ved å analysere store mengder informasjon fra bøker, leksikon og ulike databaser. Watson ble utviklet for å konkurrere i den amerikanske spørrekonkurransen Jeopardy, og i 2011 vant datamaskinen førstepremien i konkurransen.

Nå utfordrer IBM apputviklere til å finne måter å utnytte Watson-teknologien på til å lage smartere mobil-apper. Utviklerne vil konkurrere i Watson Mobile Developer Challenge som starter den 31. mars, skriver BBC.

– Det å kunne ha evnene til Watson i hånden vil endre alt, så vi ber mobilutviklere verden over om å begynne å lage kognitive apper som tar i bruk Watsons intelligens, sier Mike Rhodin i IBM Watson Group til BBC.

Enorm regnekraft

IBM har investert 1 milliard dollar – rundt 6 milliarder kroner – i Watson, og annonserte sent i fjor at de nå ville gjøre plattformen tilgjengelig for utviklere. 

Konkurransedeltakerne kan lage apper både til privat- og bedriftsmarkedet. Alle appene må benytte Watsons nettskytjeneste. Da får man tilgang til en enorm regnekraft levert av 2880 åttekjerners prosessorer på 3,5 GHz hver, og programvare som kan svare på spørsmål skrevet i et naturlig språk og lære av tilbakemeldinger den får. Superdatamaskinen har utrolige 16 terabyte med RAM (arbeidsminne). Maskinen kan prosessere 500 gigabyte med informasjon – tilsvarende én million bøker – i sekundet.

Foto: IBM

Den 28. april skal IBM kåre 25 deltakere som går til finalen, og den 31. mai skal tre vinnere kåres. 

IBM har allerede mottatt mange forslag til apper, blant annet innenfor medisin – apper som kan hjelpe leger og pasienter med å finne frem i enorme mengder med data. Ifølge BBC dobles mengden medisinsk informasjon hvert femte år, og Watson kan analysere disse dataene og hjelpe leger med å finne de beste behandlingsmetodene. IBM ser også for seg at Watson kan være til hjelp innenfor utdanningsvesenet. 

Dagens smartmobiler kjører i ring rundt de første datamaskinene:
Vi har besøkt Computer History Museum »

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen