IBM utvikler batteri som puster oksygen

Teknofil IBM utvikler batteri som puster oksygen

IBM utvikler batteri som puster oksygen

Skal få en bil til å kjøre over 80 mil på én ladning.

Kan batterier puste? Klart de kan! IBM har designet et batteri som kan lage strøm ved å innta og senere presse ut oksygen. Selskapet mener at de kan skape et "pustende" bilbatteri som er i stand til å takle opptil 500 miles, eller over 80 mil, ved å ta i bruk denne teknologien.

De som venter på noe godt venter ikke forgjeves, men det anslås at batteriet ikke vil være i praktisk bruk i biler før 2020, det vil si åtte år til.

Fra luft til elektrisitet

Det pustende batteriet ble lagd i samband med Battery 500-prosjektet, som var et forsøk på å konstruere et batteri som kunne drive en bil på egen hånd i 500 miles – 80 mil.

Systemet fungerer ved å la oksygen komme inn i en hovedcelle og fylle bittesmå rom som er på størrelse med én ångstrøm – det vil si utrolige 0,00000000001 meter. I rommene reagerer oksygenet med litiumioner på batteriets katode (negativ elektrode), og dette gjør deretter ionene om til litiumperoksid som frigir elektroner.

Eller sagt på en forståelig måte: Lufta flyter inn, reagerer med litium og blir forvandlet til elektrisitet.

Overvektig

Når batteriet er mettet med oksygen mister det ladningen sin og må festes til en energikilde for å lade opp. Under denne prosessen slipper batteriet ut oksygenet igjen, slik at litiumperoksidet vender tilbake til å være litiumioner.

En av de største hindringene som gjenstår før batteriet blir klart til bruk er vekten, som ofte veier opp for energien batteriet skaper. Forskerne jobber med å løse dette før den endelige utgivelsen en gang i fremtiden.

Ulike selskaper verden over jobber med å bevege seg vekk fra drivstoffbasert teknologi, og bilindustriens fremtid er derfor i konstant endring. En bil med et pustende batteri er et eksempel på akkurat dét.

(Kilde: Wired)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen