IBM skal utvikle selvdestruerende databrikker
(Bilde: Shutterstock bilde 50090272 – Ziga Cetrtic )

IBM skal utvikle selvdestruerende databrikker

Skal brukes på slagmarken.

Normalt sett har man ikke noe ønske om at databrikker skal gå i stykker, men IBM har nå fått i oppdrag å utvikle nettopp databrikker som ødelegger seg selv. Oppdraget kommer fra The Defense Advanced Research Projects Agency, kanskje bedre kjent som DARPA. Dette er en amerikansk organisasjon som har til jobb å finne teknologiske nyvinninger som forsvaret kan benytte seg av.

På slagmarken der de amerikanske styrkene er involvert brukes det ulike former for databrikker, i alt fra sambandsutstyr til bombefly, og når de trekker seg ut er det titt og ofte at noe blir liggende igjen.

Nå er det kanskje ikke bombefly som står øverst på listen over ting som blir gjenglemt, men mindre ting blir stadig vekk liggende igjen. Dissekan bli funnet av fienden, som så kan analysere produktene og bedrive såkalt «reverse engineering». Dette kan gi fienden en verdifull innsikt, som amerikanerne ikke nødvendigvis ønsker at de skal ha, og derfor har DARPA startet et program de kaller for the Vanishing Programmable Resources – VAPR.

Databrikkene skal kunne ødelegge seg selv

Under dette programmet vil DARPA utvikle databrikker som kan destruere seg selv, da fortrinnsvis på en kontrollert måte som de rette personene selv kan iverksette. Alternativt kan produktene destruerer seg selv dersom de blir utsatt for en bestemt handling.

I den forbindelse har IBM fått en kontrakt med en verdi på 3,45 millioner dollar, noe som tilsvarer drøye 21 millioner kroner, for å forske på området.

IBM ser for seg å bruke spesialbehandlet glass som utgangspunkt. Glasset har den egenskap at det knuser ekstra lett til tusenvis av småbiter, og ved å feste kretsene til dette vil de kunne ødelegge kretsen ved at glasset går i stykker. Glasset kan de få til å gå stykker ved å bruke en utløsermekanisme, og dermed blir det bare en liten haug med silisium og glass igjen av databrikken.

DARPA har flere jern i ilden, de vil også kunne gjennopprette en persons forsvunnede minner »

(Kilde: X-bit Labs)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen