IBMs superdatamaskin Roadrunner.
IBMs superdatamaskin Roadrunner. (Bilde: Wikipedia Commons)

IBM legger ned kraftig superdatamaskin

En av verdens raskeste maskiner er utdatert etter bare fem år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

At vanlige PC-brukere pensjonerer maskinen sin med relativt korte intervaller er nok ganske vanlig, men når man bruker flere hundre millioner kroner på en datamaskin, forventes det kanskje en levelader på mer enn noen år.

Men, den gang ei. Nå meldes det at IBM stenger driften av den trofaste traveren sin Roadrunner, verdens første petaflops-maskin, etter fem års tjeneste.

Strømsluker

Roadrunner ble bygd i 2008 og beholdt førsteplassen blant verdens raskeste superdatamaskiner helt frem til 2009, da den ble skjøvet ned fra tronen av Jaguar-maskinen.

Vidunderet kostet cirka 700 millioner kroner å bygge, og IBM klarte å presse ut en maksimal ytelse på 1,456 petaflops av maskinen. Roadrunner innehar til dags dato en respektabel tjueandreplass over de raskeste superdatamaskinene i verden.

Likevel er den altså nå utdatert, og hovedgrunnen til det er rett og slett at den ikke er energieffektiv nok til at videre drift anses som økonomisk forsvarlig.

Når det gjelder strømforbruk må Roadrunner nemlig se seg grundig slått av konkurrentene. Roadrunner må konsumere 2345 kilowatt med strøm for å nå en ytelse på 1,042 petaflops. Maskinen som er rangert rett over, Oakleaf-FX, trenger til sammenligning bare 1117 kilowatt for å oppnå 1,043 petaflops.

IBM fremdeles dominerende

Lenger oppe på listen blir forskjellene enda større. Den raskeste superdatamaskinen hittil, Titan, produserer cirka 17,6 petaflops og forbruker kun 8209 kilowatt. Det tilsvarer nesten fem ganger bedre effektivitet enn Roadrunner.

Dermed kan det amerikanske energidepartementet, som Roadrunner ble bygget for, spare relativt store summer på å bytte til et av de nyere alternativene.

For IBMs del er det imidlertid ingen fare for at selskapet mister posisjonen som dominerende aktør innen superdatamaskiner. IBM har seks maskiner på topp ti-listen, deriblant verdens nest raskeste eksemplar, Sequoia.

IBM har dessuten et annet spennende prosjekt på gang:
Selskapet er igang med å utvikle superteknologi for å løse universets gåter »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen