IBM  betaler  for å bli kvitt fabrikk
(Bilde: JuliusKielaitis / Shutterstock.com)

IBM betaler for å bli kvitt fabrikk

Globalfoundries får både en fabrikk og en stor pengesum, dog med en liten hake.

IBM er en av de virkelig store navnene innen IT-industrien, og nå melder de at de ikke bare kvitter seg med en stor avdeling, men de betaler for at Globafoundries skal ta over avdelingen. Avdelingen det er snakk om er IBMs kommersielle halvleder-bedrift, altså de som lager og selger ulike databrikker. De første ryktene om at IBM var på frierferd kom i februar i år, da det ble klart at IBM hadde hyret inn et konsulentselskap som skulle se på mulighetene.

Globafoundries er AMDs produksjonsselskap, og ble splittet ut fra AMD for en del år tilbake. Selskapet står for produksjonen av både AMD-prosessorer, men tar også på seg andre oppdrag.

Med på kjøpet, om man egentlig kan kalle noe sånt et kjøp, får Globafoundries en rekke immaterielle rettigheter, ulike spesialister og masse utstyr. På toppen av det hele legger IBM ved én milliard dollar. 

Taper penger så det synger

Dette kan ved første øyekast se ut som en særdeles lukrativ avtale for Globafoundries, men det skal legges til at IBM har tapt store summer på denne avdelingen. I fjor gikk avdelingen på et tap på 700 millioner dollar, og i løpet av første halvår i år har tapet vært på 400 millioner dollar.

Dermed får Globafoundries litt av en snuoperasjon rett i fanget, men de får også i oppdrag å produsere en rekke med databrikker for nettopp IBM. Selskapet vil være eksklusiv partner for IBM i ti år fremover, og de to sikter på at det skal produseres på 22, 14 og 10 nanometer.

Fjerner seg mer og mer fra maskinvare

IBM har forøvrig hatt hovedinntekten sin fra andre områder, som programvare for bedriftsbruk og ulike servicetjenester. Men det hindrer dem likevel ikke for å ha hatt flere spennende maskinvareløsninger opp gjennom årene. Blant annet hadde de mange spennende løsninger på 70-tallet, selv om det kanskje var gjennom POWER1-arkitekturen at de virkelig ble kjent ute blant folk flest.

Denne ble blant annet brukt av de første iMac-maskinene, og sammen med Apple ble de videns kjent. I tillegg var IBM rimelig bra på ballen med CELL-arkitekturen som ble brukt til Playstation 3.

Hva sier du til selvdestruerende databrikker? IBM utviklet slike til bruk på slagmarken »

(Kilde: IBM)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen