IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
(Bilde: iStockphoto/7872775)

IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet

Kan lage maskiner som fungerer som hjernen.

Den gamle IT-traveren IBM har lenge satset tungt på forskning innen kunstig intelligens, noe som for eksempel gjenspeiles i det stadig pågående Watson-prosjektet, men også i forsøk på å simulere ekte hjernefunksjoner.

For ganske nøyaktig to år siden viste IBM dessuten frem en ny og oppsiktsvekkende databrikke som er inspirert av oppbygningen til den menneskelige hjernen, såkalte nevrosynaptiske databrikker.

Nytt programmeringsspråk

Disse brikkene trenger imidlertid også programvare for å fungere, og nå har IBM kunngjort at de har utviklet et programmeringgspråk for de nevrosynaptiske databrikkene. Det skriver Forbes.

Språket ble utviklet på superdatamaskinen Blue Gene/Q i Chicago, som IBM for tiden bruker til å simulere de fremtidige, «tenkende» datamaskinene som skal bygges med de nevrosynaptiske databrikkene.

Brikkene fungerer på en «ikke-sekvensiell» måte, som er fundamentalt annerledes enn hvordan dagens brikker virker, og derfor måtte IBM lage en helt ny og banebrytende programmeringsarkitektur helt fra grunnen av.

Som LEGO-klosser

– Tradisjonell arkitektur er veldig sekvensiell av natur; fra minne til prosessor og tilbake igjen. Vår arkitektur er som en bunke LEGO-klosser med ulike egenskaper. Alle kjernene har egne funksjoner som settes sammen, forklarte prosjektlederen Dharmendra S. Modha til Forbes.

Disse egenskapene skal gjøre teknologien spesielt velegnet til oppgaver som innebærer for eksempel tolkning av visuell informasjon, gjenkjenning av mønstre i store datamengder og læring, altså oppgaver som den menneskelige hjernen er flink til.

Det nye programmeringsspråket er således et viktig steg på veien mot å konstruere virkelig avanserte kognitive datamaskiner. IBMs langsiktige plan er å lage databrikker med ti milliarder «hjerneceller» og intet mindre enn hundre tusen milliarder synapser, altså overganger mellom cellene.

Mer detaljert informasjon om IBMs ambisiøse prosjekt kan du lese her.

Andre aktører jobber også med kunstig intelligens:
Skjermkortprodusenten Nvidia bygger verdens største «nevro-nettverk» »

(Kilder: IBM, via Forbes)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen