IBAS

Hans Rønningen, sjef for renrommet til IBAS, studerer lese- og skrivehodet til en harddisk under mikroskop. (Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Her studerer de 3000 harddisker i året – i Norge

Dette er den skjulte, norske IT-suksessen.

En iskald novembernatt i 1999 er hurtigbåten Sleipner mellom Haugesund og Bergen, godt på vei inn i dagens kveldsrute. Mannskapet har tilbakelagt ruta de kjenner så veldig godt flere ganger, men vinden uler, bølgene er over to meter høye og sjøsprøyten slår. Det er mye trykk for den relativt lille katamaranen i Atlanterhavsgapet, som holder høy fart inn mot skjæret Store Bloksen – godt ute av kurs.

Minutter senere er den kalde høstnatten raskt snudd fra rutine til tragedie. Sleipner har gått på grunn. Etter en halvtime knekker båten i to, og synker. 16 mennesker mistet livet den natta.

I dagene som følger jobber myndighetene iherdig med å finne ut hva som gikk så alvorlig galt – og ett av de mange sentrale spørsmålene var hvordan båten i det hele tatt kunne treffe skjæret. Det skulle vise seg at svaret potensielt kunne ligge på en harddisk koblet til båtens navigasjonssystem, som skulle vise båtens spor gjennom farvannet. Men harddisken var sterkt skadet etter å ha ligget i saltvannsdypet i lang tid. 

Det norsk-startede selskapet IBAS har spesialisert seg på å gjenopprette data man trodde var tapt for evigheten, og de ble raskt koblet inn i etterforskningen. I dag henger et bilde av Sleipner-harddisken i kantina til hovedkontoret på Kongsvinger, et bilde som tydelig viser at disken var full av en alge-géle som hadde marinert dataplatene i saltvannet – men de klarte likevel å analysere innholdet. 

Med Finnskogen i nord og Glomma flytende gjennom på tvers er ikke Kongsvinger akkurat kjent for å være Norges teknologihovedstad, men det er her IBAS har slått seg til. Etter 35 år i markedet er de noe så sjeldent som en norsk IT-suksess, og redder hvert år innhold fra flere tusen tapte harddisker og SSD-er. 

– Du må ha en veldig god følelse på hva som er riktig å gjøre i akkurat det tilfellet du har foran deg her og nå, for at du skal få ut så mye data som mulig, uten å tilføre mer skade. De som gjør denne jobben på renrommet vårt har ekstremt mye erfaring, og den nyeste ansatte som jobber med dette begynte i 1996.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (10)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen