Hans Rønningen, sjef for renrommet til IBAS, studerer lese- og skrivehodet til en harddisk under mikroskop.

IBAS

Hans Rønningen, sjef for renrommet til IBAS, studerer lese- og skrivehodet til en harddisk under mikroskop. (Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Her studerer de 3000 harddisker i året – i Norge

Dette er den skjulte, norske IT-suksessen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En iskald novembernatt i 1999 er hurtigbåten Sleipner mellom Haugesund og Bergen, godt på vei inn i dagens kveldsrute. Mannskapet har tilbakelagt ruta de kjenner så veldig godt flere ganger, men vinden uler, bølgene er over to meter høye og sjøsprøyten slår. Det er mye trykk for den relativt lille katamaranen i Atlanterhavsgapet, som holder høy fart inn mot skjæret Store Bloksen – godt ute av kurs.

Minutter senere er den kalde høstnatten raskt snudd fra rutine til tragedie. Sleipner har gått på grunn. Etter en halvtime knekker båten i to, og synker. 16 mennesker mistet livet den natta.

I dagene som følger jobber myndighetene iherdig med å finne ut hva som gikk så alvorlig galt – og ett av de mange sentrale spørsmålene var hvordan båten i det hele tatt kunne treffe skjæret. Det skulle vise seg at svaret potensielt kunne ligge på en harddisk koblet til båtens navigasjonssystem, som skulle vise båtens spor gjennom farvannet. Men harddisken var sterkt skadet etter å ha ligget i saltvannsdypet i lang tid. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (10)

Til toppen