I Hayaos herlige univers

Vandrende slott, hjertespisende demoner, jenter som løper med ulver, magi og mye kjærlighet. Filmene til animé-skaperen Hayao Miyazaki er mesterverk som lenge har vært Japans best bevarte hemmelighet. Det er først med gjennombruddsfilmen i Vesten, "Chihiro og Heksene", at hans karakteristiske strek slår rot i det norske film-markedet.

Studio Ghibli

Miyazaki er født 5. januar 1941 i Tokyo. Han ble oppdaget som et lite animasjonstalent da han jobbet med produksjonen av "Gullivers Travels: Beyond the Moon". Miyazaki skal visstnok ikke ha likt slutten på filmen slik den stod i manuset, og la derfor frem et eget forslag, som også skal ha blitt brukt.

Alternativ tekst mangler
Hayao Miyazaki, en nåtidens store animatører.

Et viktig landemerke i Miyazakis verden er samarbeidet med en annen japaner, Isao Takahata. De to traff hverandre under produksjonen av "Horus: Prince of the Sun", hvor Miyazaki var en av sjefsanimatørene og Takahata regissør. De to gikk senere sammen om å starte det etterhvert nokså kjente Studio Ghibli, et selskap som utelukkende driver med produksjonen av animé-filmer. Studioet ble grunnlagt etter at Miyazaki hadde laget "The Castle of Cagliostro" i 1979 og "Nausicaä of the Valley of the Wind" i 1984. Sistnevnte kan betegnes som hans virkelige gjennombruddsfilm. Det er denne som legger grunnstenen for en del gjennomgående tematikk i Miyazakis filmer.

Mononoke Hime

"Princess Mononoke", eller "Mononoke Hime" på japansk, fra 1997 er en av tre filmer vi skal se litt nærmere på. Filmen utspiller seg i et middelalder-lignende Japan, den gangen gudene fortsatt gikk på jorden. Gudene hadde skikkelsen til enormt store dyr. Det oppstår konflikter når en gruppe mennesker hugger ned skogen for å utvinne jern fra bakken. Industrialisering versus miljøvern. Som om ikke det er nok, har alle karakterene også sine egne agendaer. Noen hjelper på grunn av oppriktig lojalitet, andre fordi de ser egen profitt.

Alternativ tekst mangler
"Mhm. Fersk middag, snakk om flaks." Foto: Studio Ghibli

Oppi alt dette dumper prins Ashitaka. Han kommer fra en liten landsby langt vekk på en søken etter svar. En demon var i ferd med å angripe landsbyen hans, og Ashitaka så seg tvunget til å drepe monsteret. Uheldigvis viste det seg å være en gud, som i dødens øyeblikk forbannet Ashitaka. Siden har han hatt et dødelig arr på armen som stadig blir større. Drevet av vissheten om at hans egen død snart står for tur drar han ut for å finne ut hvorfor guden ble en ond demon.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen