Små trikker skal fore høyhastighetstogene med passasjerer, ser designeren Paul Priestman for seg. (Illustrasjon: Priestmangoode)

I framtiden må du hoppe på toget i fart

Designer vil la perrongen kjøre like fort som toget.

Har du tenkt på hvor mye raskere du kunne komme fram, dersom toget ikke stoppet på alle stasjonene langs ruten? Det har britiske Paul Priestman gjort. Designeren har pønsket ut en løsning, som til og med lar alle passasjerene få bli med på turen – han vil fjerne togstasjonene.

Konseptet "bevegelige perronger" skal revolusjonere jernbanen, håper Priestman, som er direktør i den britiske designergruppen Priestmangoode.

Bytt tog i fart

Det lille toget må gi full gass, mens ekspressen må sette ned farten.
Det lille toget må gi full gass, mens ekspressen må sette ned farten.
Trikken
Trikken "dokker" med toget, og passasjerene kan krysse mellom farkostene, uten at de trenger å stoppe.

Det er ikke snakk om vanlige togperronger, men mange små trikker, som kjører rundt og plukker opp folk i nærheten av hvor de bor. Deretter tøffer trikken opp langs siden av det store toget og "dokker", mens begge farkostene er i fart. Dørene åpnes, og passasjerene kan rusle mellom togene.

Når alle har byttet farkost, lukkes dørene, og "perrongen" kjører en ny runde for å slippe av og ta på reisende. Ideen innebærer å skape et nettverk av oppsamlings-trikker i byene.

– Tanken er at du skal kunne gå på trikken i nærheten av der du bor, og bli fraktet sømløst til høyhastighetstoget. Når du skal gå av, går du over på et annet lite tog og ender opp på destinasjonen din, uten å måtte bruke bil eller buss, sier Priestman til CNN.

Ikke tid til papir-billetter

I stedet for papir-billetter, skal passasjerene bruke radiofekvens-identifikasjon (RFID), når de passerer mellom togene. Dermed rekker alle å hoppe på ekspressen, før vognene må skilles igjen. Dokkingen skal vare like lenge som et vanlig stopp på en togstasjon.

Briten innrømmer at det kan ta en stund før visjonene hans blir virkelighet, men han mener tiden er inne for å tenke nytt om hvordan vi reiser.

Les også: NSB lar deg kjøpe billett på mobilen

Se konseptet i denne animasjonen:

Her kan du se CNNs intervju med Paul Priestman:

Kilde:CNN

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen