I dag blir det billigere å ringe hjem

EU har jobbet mye med å regulere telemarkedet den siste tiden. Grunnen til dette er mange har opplevd at de har endt opp med enorme mobilregninger etter reiser utenlands. Det har nemlig ikke vært noen enighet om hvor mye de forskjellige operatørene skal ta i såkalt roamingavgift.

Teleselskapene har heller ikke klart å bli enige om sette ned prisene seg i mellom. EU har derfor sett seg nødt til å gripe inn. Allerede i fjor sommer ble disse maksprisene innført i EU, men på grunn av behovet for en lovendring i Norge har det tatt litt lenger tid her hjemme. Fra i dag, 15. januar, vil imidlertid prisene for mobilbruk i EU/EØS-land reduseres.

Les også:

- Billigere å ringe i utlandet
- På tur med mobilen
- Nå får du vite utenlandsprisene

Krev eurotariff

Tidligere har det ikke vært uvanlig at prisen for å ringe hjem til Norge kan være 15 – 20 ganger høyere enn prisen for å ringe her hjemme. Derfor er det gledelig at prisene nå går ned. Fra i dag vil derfor norske mobilbrukere kunne kreve såkalt eurotariff fra sin norske operatør.

- Alle norske kunder har krav på de nye prisene fra tirsdag, men skal du ut og reise i løpet av de nærmeste ukene er det lurt å ringe mobilselskapet og høre om de har innført eurotariff, sier informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Sørbøe Aarsæther til Nettavisen.

Dette betyr at det ikke vil koste mer enn 4,88 kroner per minutt å ringe til hjemlandet eller andre EU-/EØS-land. Det skal heller ikke koste mer enn 2,39 kroner per minutt å motta en samtale.

Beklageligvis er det ikke satt opp lignende makspriser for SMS, MMS eller datatjenester. Sistnevnte er kanskje den aller største synderen i forhold til å få ekstreme mobilregninger.

Innført allerede

Mobiloperatørene har ansvar for å informere sine kunder om de nye prisene og alle skal ha overført kundene til den nye prisplanen innen 15. mars.

Telenor, Tele2, OneCall og Chess har imidlertid allerede innført den nye maksprisen, men kundene til NetCom og Ventelo får ikke de nye prisene automatisk før 1. februar. NetCom ber kunder som skal ut på reise om å ta kontakt for å få endret prisene manuelt.

Når det gjelder priser utenfor EU/EØS kan det ikke forventes særlige prisreduksjoner ved bruk av mobilen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen