I dag blir du sendt tilbake til Internett-steinalderen
Teknofil
(Bilde: Niklas Plikk, Teknofil.no)

I dag blir du sendt tilbake til Internett-steinalderen

Netflix er blant selskapene som aksjonerer for å redde Internett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den kompliserte nettnøytralitetsdebatten er i ferd med å nå et klimaks. I dag, 10. september, vil en rekke amerikanske nettsider og tjenester aksjonere for å bevare Internett slik vi kjenner det. Dette er en protest mot et nytt lovforslag i USA som vil tillate bredbåndstilbydere å ta ekstra betalt fra innholdsleverandører for å levere høyere- og mer stabile hastigheter.

Aksjonen, som arrangeres av Battleforthenet.com, er ment å få vanlige forbrukere til å sperre øynene opp for det som er i ferd med å skje med Internett.

Aksjonistene vil onsdag «sette ned hastigheten» på sine nettsider eller tjenester, for å vise hva som vil skje dersom bredbåndstilbyderne får makt til å nedprioritere utvalgte tjenester. I hovedsak vil du bli møtt av et symbol tilsvarende toppbildet vårt, med en oppfordring om å støtte en underskriftskampanje på nettet. 

Netflix gir sin støtte

Borgerrettighetsorganisasjonene Demand Progress og Fight for the Future er to av gruppene som har satt igang aksjonen. Blant pådriverne for kampanjen finner vi dessuten selskaper som Kickstarter, Reddit, Mozilla, WordPress.com, UpWorthy, Imgur, Greenpeace, Foursquare og Vimeo.

I tillegg meldte Netflix på Twitter at også de kommer til å delta i morgendagens aksjon:

– Forbrukere, ikke bredbåndsdørvakter, bør velge vinnere og tapere på Internett. Selv om vi ikke reelt sett vil sette ned hastigheten på streamingen din i løpet av Internet Slowdown Day, se etter den symbolske innlastningsanimasjonen på Netflix' nettsider på onsdag, og bli med på aksjonen, skriver Netflix på Reddit.

Ifølge Motherboard  skal flere store Internett-aktører være involvert, men arrangørene vil ikke avsløre resten før selve aksjonsdagen.

Ligner på SOPA-aksjonen

I 2012 var det en tilsvarende aksjon mot Stop Online Piracy Act (SOPA). Dette var et lovforslag som ville gi selskaper anledning til å stenge ned nettsider og tjenester som ulovlig publiserte opphavsbeskyttet innhold. Etter massive protester, støttet av blant andre Google og Wikipedia, ble dette lovforslaget trukket tilbake. Nå håper arrangørene å få til det samme med denne protesten. 

I dag kom dessuten Nancy Pelosi, lederen for House of Representatives, med en indirekte støtteerklæring: Hun vil nemlig at Internett skal klassifiseres som en «utility», altså noe som er like allmennyttig som vann eller strøm, ifølge The Verge. På den måten vil det bli lettere å bevare det åpne Internett, noe nettnøytralitetsforkjempere i USA også er enige i.

Nettnøytralitetsdebatten har ikke kommet for fullt til Norge ennå. Trolig vil det som skjer i USA sette en slags presedens både for hva EUs myndigheter foretar seg, og hvordan norske politikere vil forholde seg hvis norske bredbåndstilbydere skulle prøve seg på noe lignende.

Selv nettroll kan være nyttige til noe
Talkshow-vert skapte klagestorm mot nettnøytralitetsforslag »

(Kilder: Battleforthenet.comMotherboard, Twitter, The Verge, Reddit)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen