I-mate SPL

Alternativ tekst mangler

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 114,5 x 49 x 12 mm
Vekt: 102 gram
Form: Klassisk
Skjerm: 2,2 tommer
Snarveistaster: Volum opp, volum ned, mp3-spiller, kamera, nettleser
Kamera: 2 megapiksler
Uttak: Standard mini-USB
Pris: ca. 2900 kroner (klasse E)

Slik vurderer vi

Smarttelefoner er stort sett litt klumpete, ulekre saker, men I-mate SPL både ser og føles så bra ut at den ligger helt på nivå med de flotteste designtelefonene på markedet (Designet har da også blitt beskyldt for å låne litt fra Motorolas Slvr).

SPL er verken tykkere eller lengre enn en vanlig mobiltelefon. Med en vekt på 102 gram kan den heller ikke kalles tung. Alle linjer og kanter er behagelig avrundet, og de snarveiknappene som finnes er fint integrert i overflaten på telefonen.

Med hensyn til byggekvaliteten har vi her en telefon i toppsjiktet. SPL er bygd delvis av metall, delvis av plast som ser ut som børstet metall, og delvis av glinsende plast. Problemet med den skinnende overflaten er, som på så mange andre telefoner, at den virker som en magnet for skjemmende fingeravtrykk. Både for- og bakside ble dekket til av slike fettmerker i rekordfart.

Flate taster
Tastene vil være de største ankepunktet for mange. Fremsiden på I-mate SPL er så flat som den kan bli uten å være en sammenhengende overflate. Navigasjonstasten har fått en metalloverfalte og skiller seg ørlitt ut, men bortsett fra den er det vanskelig å vite hvilken tast du har fingeren på uten å se etter.

Dette bedrer seg heldigvis litt ved bruk, og etter noen dager klarte vi stort sett å skrive kjente nummer uten feil, uten å se på telefonen. Visuelt er tastene svært lette å skille fra hverandre, med pene, blålig opplyste linjer mellom alle knappene.

Navigasjonstasten blir litt vel stor og utflytende for vårt vedkommende. Tommelen må vandre en del, og navigasjonen blir ikke så effektiv som på for eksempel Nokia- og Sony Ericsson-telefoner. I-mate kunne godt ha spandert på seg en liten kul eller tapp i midten, slik at det hadde vært enklere å vite hvor på tasten man var.

I-mate SPL er både pen og solid

SPL er et tegn på at smarttelefonene er i ferd med å spise inn avstanden til vanlige telefoner i designkappløpet. Selv om SPL ikke er en fullblods smarttelefon (den kommer for eksempel uten Office-programmer) er den et tegn på hvilken retning ting vil utvikle seg.

SKJERM OG MENYER

Skjerm: TFT, 65 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
OS: Windows Mobile for Smartphones 5.1.342
Meny: Rutenett med 3 x 3 ikoner, samt "Today"-skjermen
Tekst: T9, vanlig skrivemåte
Firmware: 10.166

Slik vurderer vi

Sylskarp skjerm
Skjermen på I-mate SPL er en del mindre enn vi vanligvis forbinder med smarttelefoner. Den utnytter plassen på forsiden av telefonen bra, men er ikke større enn på en ganske standard mobil. Det som blir redningen for telefonen er den høye oppløsningen.

Med en oppløsning på 240 x 320 på en 2,2 tommers skjerm, får du et meget skarpt bilde. Faktisk har SPL like høy oppløsning som skjermen på den langt større HTC Tytn.

Windows Mobile for Smarthpones (WMS) er en lett-utgave av operativsystemet vi finner hos de mer proffe smarttelefonene.

Vi har tidligere nevnt at operativsystemer som Windows Mobile ikke fungerer så veldig bra på mobiler med små skjermer. Dette gjelder til en viss grad også for eksempel Symbian og Palm OS, og det vil ofte være en smakssak hvilket system man liker best. Der Symbians styrke ligger i gode muligheter for å skreddersy menyene, tjener Windows Mobile på at folk kjenner igjen systemet fra PC-en sin.

Samme menyer, enkelte oppgraderinger
Menysystemet til I-mate SPL har ikke den samme gjenkjennelsesfaktoren som mange andre Windows-telefoner, ettersom den verken har en startmeny eller det sedvanlige krysset oppe i hjørnet for å avslutte programmer. I-mate SPL føles definitivt mer som en mobiltelefon enn en mini-PC.

Noen ting er løst på en tåpelig måte. For eksempel må du trykke på henholdsvis "mer"- og "tilbake"-tasten for å komme til neste side med ikoner i hovedmenyen, i stedet for at alt går på navigasjonstasten.

Andre ting er løst helt glimrende. Å søke i kontakter på I-mate SPL er en fryd. Du trykker bare en gang på hver tast for hver bokstav du ønsker, så søkes det gjennom alle kontakter, og i hele kontaktnavnet. To trykk på "5"-tasten vil for eksempel få fram både "Kjersti", "Klara" og "Anders Klausen", ettersom alle disse har J, K eller L etter hverandre.

En annen ting som forenkler bruken er at omtrent samtlige menyer og menyvalg kan nåes ved å bare trykke på korresponderende tall. Med litt trening muliggjør dette svært kjapp menynavigasjon.

Windows Mobile med kjente ikoner fra PC-versjonen

Å skrive på I-mate SPL er en blandet fornøyelse. T9-ordboken er god, lærer fort, og har en solid ord-database i ryggen. Tastene er også behagelige, gir akkurat passe etter, og har en svak klikkelyd. Problemet er at du høyst trolig vil skrive for kjapt til at telefonen klarer å henge med.

Når du skriver med ordboken på, går det stort sett greit, ettersom du da bare trykker en gang på hver tast. For vanlig meldingsskriving går ting derfor stort sett unna, selv om du må stoppe og pause eller gå tilbake en del oftere enn på de fleste vanlige telefoner vi har prøvd.

Om du ikke bruker ordbok, eller om du skal skrive inn passord og lignende ting der ordboken ikke brukes, er I-mate håpløs. Om du trykker mange ganger på tastene for å nå bokstaver som ligger en stykke bak i rekken, havner du helt i bakleksa. Ofte blir bare to av fire-fem trykk registrert.

En annen irriterende ting er at du ikke kan gå tilbake og endre hele ord. Markøren går bokstav for bokstav, i stedet for å markere hele ord og la deg velge alternativer til disse. Dette er spesielt irriterende ettersom den trege tasteresponsen medfører en del skrivefeil.

i-mate SPL med abonnement

i-mate SPL

i-mate SPL med abonnement

i-mate SPL

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen