Test

I-mate JAMin

Design og brukervennlighet
i-mate JAMinJAMin er en fersk Windows-basert telefon fra leverandøren I-mate, som har hovedkontor i Dubai. Hvis du synes den ligner mistenkelig på Qtek S200, så tar du ikke feil, maskinvaren i de to telefonene er nemlig identisk.

Kort fortalt er det et firma kalt HTC som produserer disse telefonene. Etter å ha tilpasset programvaren sørger I-mate for at du får kjøpt JAMin i butikken under I-mate-navnet. Andre kjente merkenavn som selger HTC sine telefoner, er Qtek, Orange og T-Mobile.

JAMin er en av få telefoner på markedet som ikke har vanlig tastatur, og kun baserer seg på bruk av trykkfølsom skjerm. Resultatet er en telefon som på tross av stor skjerm ikke er mye større enn en "vanlig" mobiltelefon, nærmere bestemt 10,8 x 5,8 cm.

JAMin er heller ikke tykkere enn 1,8 cm, og har avrundede kanter som gjør at den lett sklir ned i lommen. Prisen har dessverre ikke krympet. Du må være forberedt på å betale ekstra i forhold til en vanlig telefon for å få de mulighetene som JAMin har å by på.

Vekter på JAMin stopper på voksne 150 gram. Dette er med andre ord ingen lettvekter hvis du sammenligner med en vanlig mobiltelefon. Allikevel oppleves ikke vekten negativt, men er heller med på å gi inntrykk av at dette er en solid og velbygget telefon. Og hvis du sammenligner med andre telefoner med samme funksjonalitet, så er JAMin faktisk blant de aller letteste.

Nok knapper?
Noen knapper finnes heldigvis, faktisk får du brukt mange funksjoner uten å måtte trykke på skjermen. Telefonen har knapper for å starte og avslutte samtaler, en fem-veis styretast og de vanlige meny-tastene. I tillegg har den en egen Windows-knapp, som henter frem Start-menyen, hvor de fleste funksjonene befinner seg.

På venstre side av telefonen finner du foruten knapper for å bruke kameraet og justere volumet, også en egen knapp som brukes til å administrere telefonens trådløse tilkoblinger, som Wi-Fi, blåtann og GPRS.

På motsatt side er den infrarøde porten og av/på-knappen plassert. Hvis du er kjent med tidligere Windows-baserte modeller, vet du at et kort trykk på av/på-knappen skrur av skjermen og låser tastaturet. Her finner du også pekepinnen, som har fått plass på siden av telefonen.

Tastene fungerer i det hele tatt bra. De er lette å treffe og har god respons. Det eneste som er litt upraktisk, er plasseringen av kameraknappen. Siden den sitter på motsatt side av av/på-knappen og pekepinnen, er det fort gjort å starte kameraet når du egentlig bare vil skru av skjermen eller hente frem pekepinnen.

Øverst på JAMin sitter to lysdioder. Den ene veksler farge alt etter nettverkstatus, uleste varslinger og så videre, mens den andre indikerer at blåtann eller Wi-Fi er aktivert.

Uten tastatur = to hender?
Skal du skrive en tekstmelding eller slå et telefonnummer med JAMin, er det ingen vei utenom å trykke på skjermen. Det enkleste er helt klart å bruke pekepinnen til dette. Men du er ikke nødt å ty til pinnen, du kan betjene telefonen med kun én hånd. Å taste et telefonnummer med tommelen går som regel greit. Etter litt trening kan du til og med skrive tekstmeldinger i akseptabel hastighet med én hånd.

Enda kjappere er det hvis du holder telefonen med den ene hånden, og bruker pekefingeren på den andre til å trykke på skjermen. Minste motstands vei er dog å la den medfølgende pekepinnen gjøre nytte for seg. Da skriver du raskere, og treffer ikke så ofte feil.

JAMin tastaturJAMin tall

Det er to måter å taste inn informasjon på. Enten får du opp et virtuelt, vanlig tastatur nederst på skjermen, eller så kan du velge å bruke et nummertastatur av samme sort som på en vanlig mobiltelefon. Da aktiveres også den innebygde T9-ordboken.

Vi kunne av og til ønske at skjermen var litt mer følsom, men på den annen side er det heller ikke bra hvis skjermen blir for følsom. Da kan telefonen registrere trykking på skjermen uten at du ønsker det, og I-mate har nok funnet en grei avveining her.

JAMin ender opp med å være både enklere og vanskeligere å bruke enn en vanlig telefon med tastatur. Det å bruke den trykkfølsomme skjermen krever mer konsentrasjon enn å taste på et vanlig tastatur. Sitter du for eksempel på en buss, er det med norsk veistandard og ditto humping lett å trykke feil. Fordelen med den trykkfølsomme skjermen at mange funksjoner blir både enklere og raskere å bruke, og du får flere valgmuligheter i menyene.

Totalt sett sitter vi igjen med et positivt inntrykk av utformingen til JAMin. Den er for det meste praktisk å bruke, og gir inntrykk av god byggekvalitet.

i-mate JAMin med abonnement

i-mate JAMin

i-mate JAMin med abonnement   Les mer »

i-mate JAMin   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen