(Bilde: Lovdata / sergign, Shutterstock)

I kveld blir nettsidene til Lovdata helt nye

– Vi bruker gjennomgående produkter med åpen kildekode.

I kveld åpner Lovdata.nos nye nettsider, både for folk flest og for de profesjonelle brukerne. Løsningen er en base for juridisk innhold i Norge, der både Norges lover, forskrifter, vedtak, dommer og mye mer ligger tilgjengelig på nett. Men selv om 300 000 nordmenn tar turen innom hver måned og gjør rundt 4 millioner oppslag, er nettsidene i dag preget av en aldrende design.

Det er det slutt med i kveld, da settes den gamle designen til side og erstattes av en overhalt løsning basert på ny netteknologi og løsninger med åpen kildekode. 

Lovdata sine nye nettsider.
Lovdata sine nye nettsider.

– Vi har lagt vekt på å gjøre nettstedet «for alle» enklere og mer oversiktlig, og brukerne vil kjenne seg igjen i hvordan mange andre moderne nettsteder fungerer. Stadig flere ønsker benytte mobile enheter også når de søker etter rettsinformasjon, skriver stiftelsen i en pressemelding, og legger til at nettsiden er plattformuavhengige.

Bruker løsninger med åpen kildekode

Lovdata Pro i ny drakt.
Lovdata Pro i ny drakt.

Lovdata sine nettsider er todelte, med én åpen, gratis løsning, samt en profesjonell betalingsløsning under navnet Lovdata Pro. Den nye versjonen av pro-løsningen har vært i beta siden i våres, men denne åpnes også nå for alle betalende brukere.

– Det er jobbet med løsningene siden 2010, og er basert på produkter fra ulike leverandører. Vi benytter gjennomgående «Open source»-produkter og ønsker også å bidra tilbake til «Open source»-fellesskapet, forteller Odd Storm-Paulsen, direktør i Lovdata, til Hardware.no

Løsningen er basert på Java og den nyeste HTML-standarden, HTML 5. Søket drives av søkemotoren Solr, og for ta unna belastningen mot serverne bruker Lovdata også Varnish – en norskutviklet teknologi som spesialiserer seg på å ta unna store belastninger mot nettsider. Både Solr og Varnish tas forøvrig også i bruk her på Hardware.no

Lovdata legger videre vekt på at alle lenker som peker til nettsidene i dag, fortsatt vil fungere når den nye løsningen er på plass.

Rundt 10 millioner kroner

Et søk etter kjøpsloven, de nye nettsidene sammenlignet med de gamle.
Et søk etter kjøpsloven, de nye nettsidene sammenlignet med de gamle.

Stiftelsen har valgt å gjøre nettsidene plattformuavhengige fremfor å lansere en dedikert applikasjon til telefoner og nettbrett.

– En mobiltelefon er nok ikke det mest egnede for lesing av lange lover, men det skal være mulig å finne fram til relevant informasjon, sier Storm-Paulsen.

Stiftelsen ble etablert i 1981 av Justisdepartementet og Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, og har blant annet inntekter fra salg av abonnementer til proff-løsningen.

De nye sidene er primært utviklet av stiftelsens egne ansatte, men det er innleid designere for å levere presentasjon og brukeropplevelse på nettsidene, mens et annet selskap har vært inne å kvalitetssikret konseptet i en tidlig fase av prosjektet.

– Jeg vil anslå de samlede direkte utviklingskostnadene – kjøp av teknologi og tjenester og selve prosjektet med utvikling av to løsninger –  til cirka 8 millioner. Utenom utviklerne har prosjektet involvert nesten hele organisasjonen i faglige krav, utforming av innhold og ikke minst testing, så de totale kostnadene blir større, omtrent 10 millioner avhengig av hvordan vi regner, sier Storm-Paulsen.

Det har nettopp vært stortingsvalg, og løftene er avlagt:
Norges nye regjering lover deg superbredbånd » 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen