Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shevs/Shutterstock.com)

– I fremtiden vil mennesket bli en gudelignende kyborg

Mennesket vil bruke datateknologi til å overvinne døden, tror professor.

Etter hvert som mennesket finner nye måter å bruke den stadig mer avanserte teknologien til å forbedre sin egen tilstand, kan det være interessant å spørre seg selv om hva som venter langt inne i fremtiden. En israelsk professor har nå kommet med en ganske oppsiktsvekkende spådom om hva teknologien vil gjøre med fremtidens menneskerase.

Yuval Noah Harari, som arbeider ved Hebrew University of Jerusalem, sa til avisen The Telegraph at såkalte «kyborger», det vil si blandinger av mennesker og maskiner, antakelig vil vandre på Jorden innen 200 år.

Mener mennesket og teknologi vil smelte sammen

Ifølge Harari vil dette som et resultat av en gradvis «sammensmelting» av mennesker og teknologiske dupeditter. Professoren mener denne prosessen vil bli det største evolusjonsmessige steget siden tilblivelsen av biologisk liv for rundt fire milliarder år siden.

Googles superrobot «Atlas» er kanskje det nærmeste man kommer en kyborg i dag.
Googles superrobot «Atlas» er kanskje det nærmeste man kommer en kyborg i dag. Foto: DARPA

Han mener drivkraften bak denne utviklingen er menneskets iboende misnøye med sin egen tilstand, og jaget etter å hele tiden oppnå nye teknologiske fremskritt. Dette gjør at menneskeheten ikke vil være i stand til å motstå «oppgraderinger» av den menneskelige biologi, gjennom blant annet genetisk manipulasjon og å kombinere det organiske med det ikke-organiske.

Den israleske forskeren ser for seg at dette altså kan skje innen 200 år, og at det vil føre til fremdyrkingen av «gudelignende» vesener. Imidlertid tror han ikke dette vil gjelde for hele menneskeheten, men i utgangspunktet kun for de mest velstående.

– Døden er et teknologisk problem

Harari peker på at troen på teknologien er i ferd med å erstatte behovet for tradisjonell religion, også når det gjelder idéen om å gi mennesket «evig liv».

– Det vi har sett i løpet av de siste århundrene er at mennesket er blitt mektigere og at de ikke lenger trenger krykkene som gudene representerer. Nå sier vi at vi ikke trenger Gud, bare teknologi. Det mest interessante stedet i verden fre et religiøst standpunkt er Silicon Valley, hvor de utvikler en tekno-religion. De tror til og med at døden kun er et teknologisk problem som må løses, sa Harari til The Telegraph.

Hvorvidt professoren får rett med sine dristige spådommer er selvsagt høyst uvisst, men det er ingen tvil om at mye vil skje i et såpass langsiktig perspektiv. Allerede finnes det blant annet databrikker som etterligner hjernen, dataprogrammer som kan hjelpe lamme med å gådatasimuleringer av hele organismer og ikke minst avansert robotteknologi.

Kunstig intelligens er også en faktor i denne utviklingen: Nå kan IBMs «tenkende» datamaskin kanskje bidra til å kurere kreft »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen