I fjor skjelte han ut Nvidia – nå gir han tommel opp

I fjor skjelte han ut Nvidia – nå gir han tommel opp

Linux-skaperen Linus Torvalds endrer mening om grafikkselskapet.

Linux-skaperen Linus Torvalds gir nå Nvidia tommelen opp i forbindelse med frigjøring av Tegra-kode, i sterk kontrast med hvordan han reagerte sommeren 2012, da han viste dem langefingeren og regelrett skjelte ut selskapet. Årsaken til utbruddet var en problemstilling rundt åpen kildekode, der Torvalds er en av forkjemperne for mest mulig åpenhet.

Tradisjonelt har ikke Nvidia vært det selskapet som har hatt den mest åpne kildekoden. Linux-miljøet har derfor ofte måttet ta saken i egne hender for å få utviklet egen programvare og drivere, noe Torvalds ikke akkurat satte pris på.

Fra Google+-profilen til Torvalds.
Fra Google+-profilen til Torvalds.

To forskjellige fingre til Nvidia

Episoden med langefingeren skjedde under en spørretime på et universitet i Finland. Der ble Linux-skaperen spurt om hva han synes om Nvidia, og deres motvillighet til å gi support og kundestøtte til Linux-kunder.

Torvalds la ikke så mye imellom, og uttalte at Nvidia var det verste selskapet han hadde jobbet med. Rett etter det viste han langefingeren til kameraet, og smalt av følgende: «Fuck you, Nvidia».

Kort tid etterpå gikk det ut en pressemelding fra Nvidia, der de svarte på kritikken. Der gikk det frem at Nvidia så på Linux som viktig, men at de heller ville utvikle egne drivere, siden de mente at det ville by på den mest konsistente grafikkopplevelsen for kundene.

Når Nvidia nå får en tommel opp fra Torvalds, denne gangen på Google+, så skyldes det Nvidias åpenhet rundt Tegra K1-prosessoren. Det Nvidia spesifikt gjør er å bidra med driverrutiner til biblioteket Nouveau.

Driverrutinene skal bare være helt grunnleggende, men det har likevel gjort det mulig å bygge videre for ivrige og flittige Linux-sjeler.

Nvidia lager mye spennende. Vi fikk spesielt sansen for G-Sync da vi tok en sniktitt i desember »

(Kilder: Linus Torvalds, The Verge og Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen