I dag blir din droneframtid diskutert
(Bilde: Montasje: Tek.no/ Luftfartstilsynet)

I dag blir din droneframtid diskutert

Myndighetene vil fremme utvikling og bruk av droner i Norge

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bruken av droner i Norge vokser voldsomt, både kommersielt og til privat bruk som hobby og rekreasjon. 

På grunn av komplisert regelverk som i liten grad skiller mellom kommersiell og privat flyving med droner, hersker det en del usikkerhet om hva som faktisk er lovlig bruk for vanlige folk.

Blant annet på bakgrunn av dette arrangerer Samferdselsdepartementet idag en idédugnad om droner. 

Vil at flere skal fly med droner

Myndighetene ønsker å legge best mulig til rette for at norsk dronenæring kan vokse, og samtidig løse utfordringene bruken av droner fører med seg, fremgår det av invitasjonsbrevet fra departementet. 

Deltakerne på idédugnaden inkluderer de mest berørte etatene og departementene, blant andre Avinor, Datatilsynet, Forsvarsdepartementet, Luftfartstilsynet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen, er møteleder for idédugnaden. I en epost til Tek.no skriver Karlsen at droner kan løse en rekke oppgaver på en billigere, raskere, mer miljøvennlig og ikke minst sikrere måte.

– Sommerens mange nyhetsklipp om droner illustrerer at vi møter utfordringer, det kan gjelde sammenstøt på bakken, filming av folk på stranden, droner i nærheten av flyplasser og andre sikkerhetsutfordringer, skriver han. 

Liten risiko - lite regulering

Når det gjelder privat bruk mener Karlsen blant annet et reglene må være risikobasert, som betyr at droneflyvning med lav risiko krever liten grad av regulering, mens større risiko krever større grad av regulering. 

– Vi ser imidlertid at utviklingen skjer utrolig raskt, og dermed er en kontinuerlig oppdatering av regelverket viktig for å henge med i utviklingen med hensyn til å ha et fornuftig og lettfattelig regelverk, skriver Karlsen. 

Luftfartstilsynet opplevde i sommer stor pågang fra privatpersoner som ville vite om de trengte å søke tillatelse for å fly med sine droner. Det er med andre ord et stort behov for et klarere regelverk. Departementet oppfordret tidligere i sommer Luftfartstilsynet om å utarbeide tydeligere regler, og er enig i at dagens regelverk er altfor komplisert.

Tek.no håper idédugnaden resulterer i en tydelig og lettfattelig utforming av reglene som skiller mellom privat og kommersiell bruk, som folk flest kan forstå uten problemer. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen