I år fikk vi endelig TV-teknologiene vi har ventet på
(Bilde: Hardware.no)

I år fikk vi endelig TV-teknologiene vi har ventet på

Dette er alt som skjedde i TV-året 2013

Året nærmer seg slutten, og det er på tide å oppsummere alt det spennende som har skjedd på TV-fronten. Gjennom tolv måneder har vi sett nye teknologier blomstre opp, samtidig som andre har falt i glemmeboken. Men én ting er i alle fall sikkert: Om alt vi har sett i 2013 står som en smakebit på hva vi har å vente i 2014, er det helt klart mye å glede seg til. 

Under året har vi vært innom messehaller i både USA og Europa i jakten på hva som kommer i butikkhyllene. Samtidig har det skjedd en rekke ting i kulissene, som utforming av en ny standard og kabeltyper, som begge må på plass for at de nyeste TV-ene skal kunne gi deg den nye oppløsningen alle snakker om – nemlig 4K.   

Alt starter med CES 

CES gir deg en smakebit på hva du har i vente.
CES er verdens største messe for forbrukerelektronikk. Foto: Niklas Plikk, hardware.no

Et av årets store høydepunkter er CES-messen i Las Vegas. Dørene åpnes hvert år i starten av januar, og her får vi en smakebit på hva som kommer i butikkhyllene. Både konkrete produkter og modeller de kommende månedene. Årets messe ble uten tvil preget av to ting; 4K og OLED.

LG tyvstartet det hele med å lansere sine nye modeller rett i forkant av messen. Blant annet var det to nye 4K-modeller som stod på tapetet, samtidig som de viste frem en ny variant av sin 55 tommer store OLED-TV. Senere på året slapp de en ny buet OLED-modell, og denne skal nå omsider være tilgjengelig i butikk.  

Samsung var også til stedet på CES, hvor vi blant annet fikk en smakebit på et teknologimonster av en OLED. Denne kunne blant annet vise deg to fullverdige 3D-filmer i full HD. Dog måtte vi vente til mars før vi fikk vite hvilke reelle TV-modeller som ble å finne her på berget. En av modellene var en 65 tommer stor 4K-TV, og denne falt i smak da vi fikk den inn til vår testlabb.   

På CES får du en smakebit på hva du har i vente.
På CES får du en smakebit på hva du har i vente.Foto: ftchris / Flickr

Også Sharp var til stedet på messen, og hos den japanske produsenten var det ikke uventet 4K som stod i sentrum for begivenhetene. Et annet fokus selskapet har hatt de siste par årene er store TV-er, og i år hadde de hele 21 modeller over 60 tommer.

Viste du at vi stadig ønsker oss større TV-er?
Les om de nye tallene fra Elektronikkbransjen »

Sonys store overraskelse under CES skulle vise seg å bli en 4K-TV med OLED-teknologi, noe som betyr at du får det beste av både teknologi og oppløsning samlet i én TV. Samtidig ble det presentert tre nye 4K-TV-er, i størrelsene 84, 65 og 55 tommer. Den 65 tommer store modellen tok turen innom vår testlabb litt senere på året, og kunne by på både et godt bilde og en kraftig lyd.  

Sony var ikke den eneste produsenten som hadde laget en ny prototype med 4K og OLED. Panasonics viste frem et likt konsept, og noen måneder senere skulle det vise seg at de to selskapene slo seg sammen for å videreutvikle OLED sammen.

Flere kaster seg på 4K-bølgen

Under CES fikk vi se en rekke 4K-modeller, og flere produsenter skulle komme til å kaste seg på bølgen utover året. 

Førstemann ut ble Philips, som la til 4K-støtte på sin nye 9000-serie, en TV du får kjøpt i både 65 og 84 tommer. Denne TV-en skulle senere vinne EISA for beste 4K-TV, og vi ble også begeistret for modellen når vi hadde den inne til test

Panasonic slapp sin 4K-TV i forbindelse med IFA-messen i begynnelsen av september.
Panasonic slapp sin 4K-TV i forbindelse med IFA-messen i begynnelsen av september.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

4K-oppløsningen er ikke noe nytt for rivalen Toshiba, som faktisk kom ut med sin første 4K-modell i hjemlandet Japan allerede i 2011. Men her på berget ville modellen L9363 bli den første i salg, og denne skjermen får du i tre ulike størrelser; 58, 65 og 84 tommer. Dette er blant de rimeligere 4K-TV-ene på markedet, og vi likte det vi så når vi hadde 58-tommeren inne til test

Billig kan vi ikke si at Panasonics nye 4K-TV ble når den endelig kom, der du må punge ut med hele 70 000 kroner før TV-en er hjemme i stuen din. Men til gjengjeld får du den beste 4K-TV-en vi har testet hittil i år – når det kommer til ren bildekvalitet. 

Trenger en 4K-standard 

Sony ønsket seg en 4K-standard i januar. Den er i ferd med å bli virkelighet.
Sony ønsket seg en 4K-standard i januar. Den er i ferd med å bli virkelighet.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

TV-er med 4K-oppløsning var en av de store nyhetene på CES, men samtidig var det ingen standard på plass, noe Sony var tidlig på banen med å etterlyste. 

Gjennom 2013 skulle det endelig falle en rekke brikker på plass for å gi 4K-oppløsningen en fremtid, blant annet en ny HDMI-standard og mye den nye kodeken H.265

Men ennå gjenstår det en del før 4K blir en del av din TV-hverdag. I april gikk Sony ut og spådde at de trodde 4K ville bli vanlig i løpet av et par år. Altibox på sin side var litt mer forsiktig i sine antydninger, men trodde likevel at 4K ville ta av i slutten av 2015

Telenors TV-ekspert har ett råd til deg:
– Jeg hadde ventet med å kjøpe 4K-TV »

3D – teknologien vi glemte i 2013

I 2012 var det 3D som var det store nye, der alle standene på både CES og IFA hadde levende bilder i tre dimensjoner som hovedtema. I år har det vært veldig stille rundt 3D, selv om mange nye TV-er har denne teknologien innebygget, og mye kan tyde på at folk ikke er interessert i bruke briller for å se TV.

Denne trenden har også BBC fått merke, som kan melde om at 3D-TV har dabbet helt av, selv om stadig flere TV-er som selges har mulighet til å vise tre dimensjoner. I sommer var det nok for den britiske kringkasteren, som la alle fremtidige 3D-produksjoner på is

Møbelgigant lager TV 

Uppleva er Ikeas nye TV-satsning.
Uppleva er Ikeas nye TV-satsning.Foto: IKEA

Det svenske gigakonsernet Ikea er først og fremst kjent for flatpakkede møbler, men allerede i 2012 ble det kjent at de hadde planer om å lansere sin egen TV. Den nye Uppleva-serien ble forsinket en rekke ganger under 2012, og det skulle bikke over til 2013 før den omsider var på plass her til lands

Ikea gjorde en rekke undersøkelser før de satte i gang å produsere sin nye TV, og målet var å lage en komplett løsning uten løse ledninger på kryss og tvers mellom løse komponenter. Noe vi kunne bekrefte under vårt første møte med selskapets nye TV – men vi ikke ble overbevist over lyd- og bildekvaliteten

Kan bli plasmaskjermenes siste år 

Plasmaskjermene har i en årrekke gitt oss god bildekvalitet. Først var det Pioneer som var hærføreren med sin Kuro-serie, før Panasonic tok over stafettpinnen i 2009 når Pioneer droppet sin satsning.

Blir Panasonic ZT60 blir etter alt å dømme den siste toppmodellen med plasmateknologi fra selskapet.
Blir Panasonic ZT60 blir etter alt å dømme den siste toppmodellen med plasmateknologi fra selskapet.Foto: Panasonic

2013 kan bli det siste året det blir produsert noen skjermer med denne teknologien. I slutten av oktober bekreftet Panasonic at de hadde laget sin siste plasmaskjerm, og at all produksjon ville opphøre. 

Det er fortsatt er par produsenter som ikke har sagt de kommer til å slutte, men verken LG eller Samsung har laget mange modeller i år med denne teknologien, og det virker som teknologien er langt i fra noen satsningsområde for de gjenstående produsentene.  

Gikk du glipp av disse?

I løpet av 2013 har det altså skjedd mye stort og smått på TV-fronten, og selv om du trolig har råd til mye av det, er det én modell som virkelig har utmerket seg som hårreisende kostbar.

110 tommer med TV .
110 tommer med TV er svære greier. Foto: Hardware.no

Har du en god slump penger til overs, eller kanskje et byggelån som skriker etter å brukes opp, har Samsung en 110 tommer stor 4K-TV som venter på å bli din. Vi fikk ta den i nærmere øyesyn når selskapet inviterte oss til å se nærmere på den enorme kolossen. Men det koster å være kar, for skal du ha deg en slik TV må du regne med å punge ut minst 260 000 kroner. 

Skulle du kjøpe deg en slik enorm TV, vil du også trenge innhold i 4K, og dette har Netflix tenkt til å satse på. Slike strømmetjenester har tatt Norge med storm i år, og har gjort om på våre TV-vaner. Det betyr at du ikke lengre trenger en vanlig dekoder for å se TV, men heller bruker TV-ens innebygde funksjoner. Denne måten å bruke TV-en på har også stilt spørsmål rundt TV-lisensen, og hvordan dette vil påvirker behovet for den.

Mange har et forhold til NRK-lisensen, være seg irritasjon eller glede, skaper den debatt når den blir nevnt rundt om i nettmediene. Det finnes mange som ikke trenger å se TV, og kun ønsker å bruke skjermen sin som en ren monitor, som betaler lisens. Men det trenger du nødvendigvis ikke gjøre. Slik slipper du nemlig NRK-lisensen, helt lovlig.  

Her er NRK i sving med å lage TV-programmer.
Her er NRK i sving med å lage TV-programmer.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

NRK er en av flere kringkastere som sender programmer i HD, men vet du hva som faktisk kreves for at du skal få innhold i 720p? Vi tok turen til hovedsentralen for å se nærmere på det imponerende utstyret som skal til for å kunne distribuere ett TV-program. 

Men du kan bruke TV-en til flere ting enn å bare se NRK på. Er du en av mange som bruker skjermen til å spille på? Vi fikk anledning til å kose oss med spill i 4K på en TV til 130 000 kroner, en overveldende opplevelse der alt fra bilspill til skytespill ble grundig testet av oss i redaksjonen. Hvordan vi bruker TV-en har med andre ord forandret seg mye det siste året. Men viste du at TV-en ble funnet opp for snart 90 år siden?

Som en siste godbit tar vi med vår lille nostalgiske dypdykk i TV-ens historie. Her kan du lese om hvordan en enkel skive med noen hull i var starten på det som i dag er flate, store TV-er.

Vil du vite mer om alt TV-din kan brukes til?
Les hvordan du bruker den som et underholdningssenter »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen