Nå er det klart at det kan ta hele fem år før hele Norge får 4G-dekning. (Bilde: iStockphoto)

Lover 4G til alle i 2019

Men mobiloperatørene kan måtte betale dyrt.

Helt siden de siste analoge TV-signalene ble slukket i 2009 har mobilbransjen ventet på å få ta de fristilte frekvensene i bruk til mobilt bredbånd over 4G. Det har tatt sin tid.

Mens svenskene auksjonerte bort sine frekvenser i 2010, har Samferdselsdepartementet latt det drøye. Én av grunnene skal være et politisk ønske om å få høyhastighets mobilt bredbånd til flest mulig.

Det har lenge vært klart at en av frekvensblokkene i auksjonen ville bli solgt med et dekningskrav. Den som vinner dekningsblokka må forplikte seg til å bygge ut til 98 prosents befolkningsdekning innen fem år etter auksjonens slutt.

Auksjonen blir mest sannsynlig gjennomført en gang rundt årsskiftet. Dermed vil tilnærmet hele Norge ha tilgang til 4G en gang tidlig i 2019 hvis departementets plan blir fulgt.

Firer ikke på dekningskravene

Det som fremgår av betingelsene som ble sendt ut i dag, er at departementet overhodet ikke åpner for noen refohandling av dekningskravet. Dersom ikke dekningsblokka blir solgt, blir heller ingen av de andre frekvensene solgt.

Dette vil være dårlig nytt for de norske mobiloperatørene. Frekvensene i 800- og 900-båndet, som skal auksjoneres bort denne runden, anses som særlig attraktive til 4G-utbygging, da de har relativt høy kapasitet og lang rekkevidde.

Mest sannsynlig vil ikke dette bli et problem. Flere av operatørene har signalisert at de kan tenke seg å by på dekningsblokka.

Auksjonen blir gjennomført med bud i lukket konvolutt. Det betyr at ingen har anledning til å by mer enn én gang, og at budene vil bli åpnet samtidig. Dermed håper Post- og teletilsynet å unngå at mobiloperatørene byr lavere enn hva de mener lisensene er verdt.

Les mer: Netcom og iPhone5? Glem 4G-dekning i byene >>

Les mer om frekvensauksjonen på vårt søsternettsted Inside Telecom (krever abonnement) >>

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen