Hysteri rundt "ny" dataorm

Ifølge Ars Technica har det dukket opp en ny fare på nett. Sikkerhetsfirmaet Damballa hevder nemlig de har oppdaget en orm som overtar og kobler maskiner sammen i såkalte botnet for å forsterke datakraften.

På denne måten utnyttes maskinen til å utføre oppgaver uten at eieren er klar over det.

Slår alle rekorder
Den nye ormen Damballa har oppdaget har allerede infisert over 400.000 maskiner, og de mener den om få dager vil finnes på over 600.000 maskiner. Dette er langt mer enn ormen Storm i sin tid maktet å infisere. Denne virusepidemien hadde 200.000 maskiner i sitt nettverk da det var på høyden.

Det verste av alt er at Kraken ikke oppdages av antivirus ifølge Damballa.

Skepsis hos Symantec
Symantec er på sin side skeptiske til informasjonen Damballa har sendt ut. De mener en virusorm neppe kunne ha overtatt så mange maskiner uten å skape større oppstyr. At Damballa i tillegg nekter å oppgi informasjon hjelper ikke akkurat på Symantec sin holdning til den nye informasjonen.

- Det fremkommer ikke helt klart hvilket botnet Damballa viser til når de prater om "Kraken". Det virker som om det er et gammelt botnet kalt "Bobax" som trolig er det lengst levende botnettet i historien, opplyser Symantec til Teknofil per mail.

Beskyttelsen på plass
Symantec gjør det også klart at deres kunder skal være trygge mot spredningen av ormen. I tillegg til å ha lagt til ny informasjon om ormen i sine antivirussystemer, så mener de at deres anti-virus lenge har hatt beskyttelse mot nettopp denne ormen.

- Symantec Security Response har fått tak i et eksempel på ormen og har lagt til en oppgradering som oppdager og stanser denne ondsinnede koden. Vi har foruten dette sett at maskiner som har hatt Symantec antivirus installert allerede har vært godt beskyttet mot denne trusselen, opplyser de på sine nettsider.

Noen ny rekord i virusspredning vil vi altså trolig ikke se i denne omgang. Skal vi tro Symantec så er det heller selskapet Debian som bommet med sine opplysninger, eller rett og slett ønsket seg litt gratis PR.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen