Hybriddisker, en lagringsenhet som benytter seg av deler fra både harddisker og SSD-er, kommer til å ta av i 2013, ifølge analytikere. (Bilde: Hardware.no)

– Hybriddisker er fremtiden

Analytikere spår en lysende framtid for SSD- og harddisk-kombo.

Hybridlagring i form av en kombinasjon av magnetiske plater og raske minnekretser kan bli et vanlig syn fra og med neste år, skal vi tro analytikerne. Selv om de har begynt å vise seg så smått i år, er det 2013 som vil være det virkelige startåret for hybridlagring.

Vil lage hybrider, ikke SSD-er

Harddisk-kjempene Seagate og Western Digital er begge forventet å satse kraftigere på såkalte hybriddisker. Ideen er tross alt ganske fin. Diskene er ment å kombinere det beste av to verdener: Lagringsplassen til en harddisk og ytelsen til en SSD. Programvare passer på at de mest brukte filene dine legger seg på SSD-delen av hybriddisken, mens større, sjeldent brukte filer, vil legge seg på den litt tregere harddisk-delen.

Foto: IHS Isuppli

Så langt har ikke hybriddiskene slått an noe særlig, og de er som oftest bare å finne i en håndfull bærbare. Ifølge analyseselskapet IHS Isuppli vil imidlertid dette endre seg fra og med neste år, i hvert fall for dagens harddiskprodusenter. De forventer at det vil bli produsert omtrent fem millioner hybriddisker neste år, opp fra én million i år, og at utviklingen bare vil stige de kommende årene. I 2016 tror analyseselskapet produksjonen har nådd 25 millioner enheter.

Stor SSD-vekst i år

SSD-er har hatt en enorm vekst det siste året, mye på grunn av synkende priser, god ytelse og den fortsatt høye prisen på harddisker. Etter flomkatastrofen i Thailand i slutten av 2011 ble flere harddiskfabrikker hardt rammet, og prisene nærmest doblet seg i løpet av kort tid. Siden den gang har prisene sunket litt, men er fortsatt flere hakk unna der den var i midten av 2011.

Hva tror du vil skje på lagringsmarkedet? Hva skal til for at du vil kjøpe en hybriddisk fremfor én SSD og én harddisk? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under.

Les også: SSD-prisene er halvert

(Kilde: Sweclockers, Xbitlabs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen