Feature
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Denne gigantskriveren skriver i 2,5D

Canon har ikke bare 3D-skrivere på gang. Vi tok en kikk på skriveren som skriver i relieff.

Tek.no/Holmlia: Det er mye snakk om 3D-skrivere om dagen, men et område som ikke er like kjent er såkalt 2,5D-utskrifter – altså teknologi hvor man kan skrive ut i høyden på et underlag. Med 2,5D-utskrifter vil man kunne skrive ut for eksempel et verdenskart hvor fjellene stikker opp fra overflaten, gjenskape malerier hvor det ser ut som at oljemalingen ligger i tykke lag på overflaten, eller for den saks skyld skrive ut blindeskrift. Og utskriftskvaliteten og detaljnivået skal være like bra som på vanlige 2D-utskrifter.

Noen eksempler på 2,5D-utskrifter.
Noen eksempler på 2,5D-utskrifter. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Océ, som nå er en del av Canon, har en stund jobbet med løsninger for 2,5D-utskrifter, gjennom det selskapet kaller «Project Eiger». Teknologien baserer seg på vanlige storformatskrivere som til nå har vært brukt til for eksempel plakatproduksjon.

Vi tok turen ut til Canons norske hovedkontor på Holmlia for å se nærmere på teknologien. Der holder Canon på å bygge opp et stort showroom hvor de vil vise frem flere av sine storformatskrivere – inkludert en skriver som kan skrive i høyden i skikkelig fotokvalitet. Utskriftene vi fikk se, og som er vist på bildene her, hadde en tykkelse på fra rundt 1 millimeter og opp til noen få millimeter. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen