Hvorfor gjøre det enkelt når du kan bruke FreeNAS?

Nettverkslagring for deg som liker å styre med alt.

Vi tester stadig løsninger for nettverkslagring her på Hardware.no, og mens butikkjøpte NAS-er gjør jobben når det kommer til det å få litt lagringplass på hjemmenettverket, er det også en del som sverger til egne løsninger basert på vanlige PC-komponenter og fri programvare.

«Dere må lage en test av FreeNAS» er derfor et mantra som går igjen i diskusjontråden for flere av våre NAS-tester. Begrunnelsene har gått i alt fra pris til gjenbruk av maskinvare, noe som er helt greit – vi har da også sett hvordan en gammel traver kan brukes som hjemmeserver i en annen artikkel rundt dette emnet. Men da gikk vi for Windows 8 som operativsystem.

Spørsmålet var altså hvordan «fri-» eller «gratisløsningen» FreeNAS gjør seg mot en vanlig kjøpe-NAS fra en av de vanlige produsentene, og det er dette vi over et par artikler skal forsøke å finne ut av.

Unix bak rattet

FreeNAS er et operativsystem er bygd på FreeBSD, som er et fritt «Unix-lignende» OS. Det minner med andre ord en god del om Linux, både på godt og vondt. Det aller beste med det er at det er gratis å laste ned og gratis å bruke, og ikke minst at det er lagd for å kjøre på normale x86- og x86-64-prosessorer, altså vil det fungere på de fleste vanlige hjemmedatamaskiner.

Les kommentarene (48)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen