Hvorfor gjøre det enkelt når du kan bruke FreeNAS?

Nettverkslagring for deg som liker å styre med alt.

Vi tester stadig løsninger for nettverkslagring her på Hardware.no, og mens butikkjøpte NAS-er gjør jobben når det kommer til det å få litt lagringplass på hjemmenettverket, er det også en del som sverger til egne løsninger basert på vanlige PC-komponenter og fri programvare.

«Dere må lage en test av FreeNAS» er derfor et mantra som går igjen i diskusjontråden for flere av våre NAS-tester. Begrunnelsene har gått i alt fra pris til gjenbruk av maskinvare, noe som er helt greit – vi har da også sett hvordan en gammel traver kan brukes som hjemmeserver i en annen artikkel rundt dette emnet. Men da gikk vi for Windows 8 som operativsystem.

Spørsmålet var altså hvordan «fri-» eller «gratisløsningen» FreeNAS gjør seg mot en vanlig kjøpe-NAS fra en av de vanlige produsentene, og det er dette vi over et par artikler skal forsøke å finne ut av.

Unix bak rattet

FreeNAS er et operativsystem er bygd på FreeBSD, som er et fritt «Unix-lignende» OS. Det minner med andre ord en god del om Linux, både på godt og vondt. Det aller beste med det er at det er gratis å laste ned og gratis å bruke, og ikke minst at det er lagd for å kjøre på normale x86- og x86-64-prosessorer, altså vil det fungere på de fleste vanlige hjemmedatamaskiner.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (48)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen