Hvordan velge riktig serverleverandør (del 1)

Sikker på at serverne ikke blir det svakeste leddet i bedriften
Sikker på at serverne ikke blir det svakeste leddet i bedriften

Hva skal serveren brukes til?

Din første tanke når du velger serverleverandør bør være noe slikt: hvilken rolle utgjør disse serverne i bedriften?

Hvor kritiske er egentlig de applikasjonene du skal kjøre på denne maskinvaren. Skal de kjøre et CRM-system som benyttes 50 telefonselgere som er konstant i ilden eller er det et støttesystem for regnskapsavdelingen som bare benyttes på ukentlig basis.

Valg av serverarkitektur bør knyttes opp i mot den praktiske betydningen av systemet og absolutt ikke overlates ene og alene til teknikeravdelingen uten at man har fortstått den langsiktige konsekvensen av feil valg.

I de fleste tilfellene er det selvfølgelig før eller siden pris man lander på og mange avdelinger har kanskje harde IT-budsjetter fordi ledelsen har sett at servere kan anskaffes i sin enkelhet i nettbutikker til 10-20 000 kroner pr. stk.

Den overordende tankegangen når du skal anskaffe deg én eller flere servere bør være: Hva er det som står på spill dersom systemet går ned og hvilke kostnader er forbundet med dette?

Sett deretter innkjøpsbudsjettet i en noenlunde fornuftig grad i forhold til den risikoen du er villig til å ta. Det er greit å bygge selv dersom du sparer halvparten av pengene, men det kan likegjerne være verdt å svi av 200 000 kroner på et serversystem som skal drive en applikasjon som er mye av grunnlaget for bedriftens omsetning på 10 millioner kroner.

Dersom noen spør deg: "er det akseptabelt at serveren går ned uforutsett?" - vil du kanskje svare "Absolutt ikke!". Merk følgende: den serveren du kjøper, bygger selv, leaser eller leier av et profesjonelt hostingfirma kommer nesten garantert til å ha uforutsett nedetid. 

De fleste servere har drøssevis av "single-point-of-failure". Komponenter blir ødelagt over tid og dersom du ikke har tatt de nødvendige steg for å sikre kontinuerlig drift, kan du raskt bli skadelidende med direkte økonomiske konsekvenser.

Hvilken profil har din egen bedrift? Har du et eget teknikermiljø som kan løse eventuelle problemer som oppstår eller er du villig til legge noen kroner ekstra på bordet for en mer driftssikker server og spare plutselige konsulentutgifter eller bruk av egen tid?

Så lenge vi ser på x86-servere, er stort sett teknologien i bunn den samme, men det finnes også en rekke andre aspekter å vurdere. Hva med serviceavtale, langsiktighetstankegang og komplementerende tjenester som kanskje kan gjøre andre deler av bedriften mer effektiv? Hvilken serverleverandør gir deg den høyeste investeringsverdien når du ser hele bildet?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen