GUIDE: Hvordan skape 3D?
Guide
(Bilde: istock.com/janrysavy )

Hvordan skape 3D?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering

Vi har nå tatt deg igjennom fire teknologier som lar deg se bilder i tre dimensjoner, via skjermer som bare inneholder to fysiske dimensjoner.

Det første man må tenke på, er at det er øyet som ser og hjernen som tolker. Man må derfor få øyet til å se noe, som hjernen igjen tolker som dybde selv om dybden ikke er der.

Den direkte måten man gjør dette på er å skape et bilde for hvert øye. Med en virtuell virkelighets hjelm har du en skjerm for hvert øye. Disse er dessverre veldig store, tunge og de har ofte lav oppløsning før prisen stiger enormt.

Blå-røde briller er mest kjent blant folket. Bildene du ser har en blå og en rød del. Du bruker briller med samme farger slik at f.eks det høyre øyet ikke ser blått, mens det venstre ikke ser rødt. Problemet er at fargegjengivelsen blir meget lav.

Polarisering av bildet blir da et mye bedre alternativ. Her får du full fargegjengivelse, og den simulerte effekten blir meget god. Teknikken fungerer kort for klart ved at skjermen deles inn i horisontale linjer, og du bruker briller som kun ser annenhver rad på hvert øye.

En annen teknikk som er lite omtalt, går på et mekanisk prinsipp. Skjermen viser forskjellige bilder flere ganger i sekundet, hvor hvert andre bilde er beregnet for høyre øyet mens resten går på det venstre øye. For å skille bildene fra hverandre har du på deg briller som blokkerer alt lys på høyre og venstre øye i motsatt rekkefølge som skjermen generer bilder. Denne teknologien døde fort ut, og ble aldri noen stor suksess.

Fremtiden

Alle disse teknologiene har fortsatt enkelte mangler, og det største hinderet er foreløpig å kunne gjengi en meget stor virkelighetsfølelse. En kar på Youtube har selv utviklet en genial teknologi som tar deg et steg nærmere. Hvem vet, kanskje vi har virkelige og klare hologrammer innen 10 år?

(Kilder: Wikipeida 1, Wikipedia 2, NASA)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen