Hvordan rengjøre LCD-skjermer?

Hot & not

Da har vi vært gjennom en liten innledning på hvordan man kan skade en LCD-skjerm. Dermed er det duket for å gå gjennom de vanligste alternativene man står ovenfor når man skal rengjøre en LCD-skjerm:

Vann
Naturens eget løsemiddel er en sikker vinner. Både støv og enkle fettmerker forsvinner stort sett når man vasker forsiktig av en overflate med en fuktig klut. Allikevel er det viktig å huske på at man holder på med elektriske komponenter her, så å overdrive vannet er sjelden lurt. man skal aldri sprute vann direkte på skjermflaten, men heller bruke en fuktig, men ikke dryppende våt klut. Jo mindre vann det er i kluten jo bedre. De tøffe flekkene krever kanskje litt mer fuktighet, men pass nøye på!

Tørrvask
Tørt papir, eller en fille, er en enkel måte å kvitte seg med støv og løs skitt på. Fettflekkene sitter gjerne litt bedre, og det anbefales ikke å legge vekt på eller gni over en flekk slik man pleier på CRT-skjermer. Det er også viktig å være obs på at støv og skitt kan lage riper dersom man tar i for hardt. Det koster da ikke så mye krefter å fukte kluten eller papiret med vann først?

Microfiber
Dette er vel punktet som alene skaper mest diskusjon. Kan man bruke microfiber eller ikke? Ja, det kan man til en viss grad. Det finnes nemlig ulike typer microfiber. En av typene er skurekluter. Disse består av små skarpe plastpartikler som har i oppgave å skrape vekk skitt. De er veldig hardføre, og riper lett opp i ømfientlige materialer, som LCD-skjermene består av. Andre typer microfiber, som rensekluter, man kan få kjøpt hos optikere er finere i konsistensen og fungerer ypperlig.Microfiber: Kan brukes, men ikke alltid!

Glassrens/skjermrens
Alle typer glassrens og skjermrens inneholder en eller annen form for kjemikalier. Ofte er hovedingrediensen isopropanol. Dette er et relativt kraftig løsemiddel, og bør ikke brukes på så myke plastmaterialer. Generelt skal man ikke påføre noen form for kjemikalier på en LCD-skjerm uten at man vet nøykatig hva virkestoffene er og effekten de har. Mange bruker Jif Universal blandet tynt ut med vann på de vanskeligste fettflekkene, men dette er noe vi råder folk til å være forsiktige med, og bruke som siste utvei.

Min mening
Jeg bruker selv bare vann og papir som ikke loer. På kjøkkenet har jeg Torky, som fuktes lett og brukes til å tørke over skjermen med. Selv på min bærbare PC, som nevøen min bruker som siklepute, blir det stort sett gullende rent.

Ved å huske at LCD-panelet ikke tåler all verden, og ved å følge rådene i denne lille guiden bør man komme helskinnet ut av en vaskejobb, med en ren og fin LCD-skjerm som resultat.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen