Guide

Hvordan lage panoramabilder

Det finnes mange programmer som lager panoramabilder for deg, men hvorfor bruke penger når det allerede ligger et utmerket panoramaprogram i Photoshop Elements. En av de viktigste kriteriene for å få et flott panoramabilde er at de originale bildene du vil flette sammen er av god kvalitet. Når du skal lage og ta panoramabilder trenger du litt utstyr, og du må følge noen enkle regler.

1. For å lage et godt panoramabilde bør man bruke stativ. For da får du bildene i samme høyde og vinkel, noe som letter flettearbeidet. Sørg for å kjøpe/bruke et stativ som lar deg stille horisontalt uten å gjøre om på vertikalen.

2. Forsøk å ta bildene på en brennvidde som gir lite fortegning (f.eks. tønneform på bildene).

3. Har du mulighet, så ta bildene med manuelle innstillinger eller med kameraets innebygde panoramafunksjon. Prøv å foreta lysmålingen på samme sted hver gang slik at fargene og kontrastene i bildene blir mest mulig lik. Jobb raskt, for lyset skifter fort.

4. Bruk så liten blender som mulig (stort blendertall) for å skape dybde i bildet, eller bruk "fjellfunksjonen" som mange kameraer er utstyrt med.

5. Begynn med å ta bilder fra venstre mot høyre, pass på å få med overlapper i hvert bilde.

6. Når du har tatt alle bildene, sjekk at de er ok og skyt scenen på nytt, kun for å være på sikre siden.

Flette bilder til panorama

Her er bildene vi skal flette sammen:

1. Når vi skal sette sammen bildene er det viktig at farge og kontrast er mest mulig lik. Åpne alle bildene og gå igjennom hvert enkelt med Image > adjustments > levels og Brightness/Contrast (Shift+Ctrl+L).

2. For å sette sammen bildene til et panorama trykk File>Automate>Photomerge. I dialogboksen som kommer frem velger du filene som skal flettes sammen. Klikk Ok.

3. Nå åpner det seg et nytt vindu og Photoshop vil bruke litt tid på å forberede bildene for fletting. I det nye vinduet vil de filene du har valgt å flette sammen ligge i et eget vindu på toppen. Velg så bildene og sett dem i den rekkefølgen du vil ha de i. Inne i Photomerge kan du rotere og sette fokuspunkter for å lette flettingen. Bruk forstørrelsesverktøyet og fininnstill bildene til hverandre.

4. Inne i Photomerge er det en innstilling for avansert blandingsmodus, som vil fininnstille fargene og kontrasten på bildene du har valgt. Trykk på denne.

5. Når du er fornøyd med valgene du har gjort og synes bildet ser bra ut, klikk på OK knappen og Photoshop vil flette sammen bildet ditt.

6. Når så det ferdig flettede bildet dukker opp på skjermen så er det nok litt småarbeid som gjenstår. Først må bildet beskjæres slik at du får en jevn kant rundt hele. I visse områder vil du kunne se en strek etter fletting, denne fjerner du enkelt med kloneverktøyet.

Så er det bare å kose seg med sitt nye panoramabilde:

Hvis du selv har noen eksempler på panoramabilder, kan du linke til disse i forumet vårt i tråden under.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen