Hvordan fungerer hovedkortet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forskjellige andre komponenter på hovedkortet

På hovedkortet finnes det også flere komponenter enn bare nordsiden og sørsiden. Mange av disse er tilkoblinger for andre enheter, for eksempel kontakter for PCI eller minne, men på noen hovedkort finner man også brikker for nettverk, grafikk og lyd. En veldig viktig liten komponent som sitter på hovedkortet er BIOS.

Phoenix BIOS brikke
Phoenix BIOS brikke

BIOS
Basic Input/Output System (BIOS) er den delen av av hovedkortet som får datamaskinen til å starte opp. Her kan man når datamaskinen starter opp velge forskjellige innstillinger, bl. a. hvilken rekkefølge BIOS skal lete etter lagringsenheter med boot-egenskaper eller hvilken frekvens klokken skal kjøre på.

Når strømmen blir skrudd på er prosessoren satt til å lese sin første instruksjon fra en bestemt minneplasseringen i BIOS. Instruksjonen som er lagret på denne plasseringen er som regel en enkelt jump-instruksjon som forteller prosessoren hvor boot-loaderen er plassert i BIOS-minnet. Prosessoren hopper til boot-loaderens plassering og fortsetter eksekveringen derfra. En boot-loader er bare et enkelt program som vanligvis laster inn en second-stage boot loader som for eksempel GRUB, LILO eller NTLDR. Denne vil deretter laste inn operativsystemet.

CMOS batteri
CMOS batteri

CMOS-batteri
Dette er et lite batteri som holder en sanntidsklokke gående. Det er dette som gjør at datamaskinen klarer å vite hva klokken er selv etter at strømmen har vært avslått på datamaskinen. På eldre maskiner der BIOS innstillingene ble lagret på RAM hadde dette batteriet også ansvaret for at denne RAM-brikken hadde strøm. Dersom man hadde glemt BIOS passordet for eksempel, kunne man ta ut CMOS batteriet og kortslutte terminalene for å resette alle BIOS-innstillinger. Innstillingene ble lagret på en CMOS-basert RAM-brikke, derav navnet CMOS-batteri.

Fra toppen: PCI Express x4, x16, x1, x16, standard PCI
Fra toppen: PCI express x4, x16, x1, x16, standard PCI

Spor for PCI/PCI Express
Her plasseres ekstrautstyr som for eksempel lydkort eller nettverkskort. PCI express x16-spor er tilkoblet nordsiden for ekstra høy hastighet, de andre sporene er tilkoblet sørsiden.

Minnespor
Minnespor er som ordet tilsier stedet hvor minnemoduler plasseres. Det er begrensninger på hvor mye minne og hvilken type minne du kan sette inn. Dette er som regel gitt av typen brikkesett som er plassert på hovedkortet.

Super I/O
En brikke for tilkobling av blant annet mus, tastatur, serieport, parallellport og diskettstasjon. Denne brikken tilkobles LPC-bussen via et grensesnitt i sørsiden.

SATA tilkoblinger
SATA-tilkoblinger

ATA-tilkoblinger
ATA ("Advanced Technology Attachment")-tilkoblingen brukes for å koble på lagringsenheter slik som harddisker og CD-rom. Denne tilkoblingen er en teknologi som har utviklet seg fra Western Digitals opprinnelige "Integrated Drive Electronics"-grensesnitt fra 1986. I 2003 ble Seriell ATA (SATA) introdusert og som et resultat fikk den tidligere ATA versjonen navnet Parallell ATA (PATA).

Klokkegenerator
Klokkegenerator

Klokkegenerator
Klokkegeneratoren bestemmer hvilken frekvens prosessoren skal kjøre med. Frekvensen kan forandres ved hjelp av innstillinger i BIOS. (Merk: Vi anbefaler at bare de som vet hva de gjør forandrer på denne innstillingen da det kan få konsekvenser for datamaskinen din.)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen