Hvordan fungerer hovedkortet?

Sørsiden

I sørsiden finner vi enheter med mindre krav til rask dataoverføring, blant annet kontrollere for USB, harddisker, direkte minnetilgang (DMA) og avbrudd.

DMA-kontroller
Kontrolleren for direkte minnetilgang eller "Direct Memory Access (DMA) Controller" er en komponent som gjør at enheter kan få direkte tilgang til minnet i stedet for at det skal gå igjennom prosessoren. Dette gjør at prosessoren kan konsentrere seg om andre oppgaver samtidig som enheter aksesserer minnet.

Avbruddskontroller
Denne kontrolleren håndterer maskinvareavbrudd som kommer fra de forskjellige enhetene i datamaskinen. Hvis for eksempel nettverkskortet ditt har mottatt data må det på en eller annen måte si i fra slik at datamaskinen kan bruke disse dataene. Hvis du taster inn www.hardware.no i nettleseren din, vil nettleseren din sende en forespørsel til denne nettsiden om å få se innholdet. Nettstedet svarer med å sende deg innholdet. Disse dataene kommer først frem til nettverkskortet. Nettverkskortet må da sende et avbrudd til avbruddskontrolleren som igjen sier i fra til prosessoren om at et avbrudd har forekommet. Avbruddskontrolleren har signalbaner som sier i fra direkte til prosessoren. Prosessoren vil da ta en pause fra det den jobber med og kjøre et lite program som er assosiert med det aktuelle avbruddet. Dette programmet vil bestå av instruksjoner som gjør at prosessoren henter data fra nettverkskortet og legger de i minnet. Nettleseren kan nå få tak i disse dataene og vise det som en nettside i nettleseren. (Merk: Dette er bare et eksempel for å vise hvordan avbrudd fungerer, det er ikke nødvendigvis slik alle nettverkskort fungerer.)

Noen av de vanligste komponentene i en Southbridge
Noen av de vanligste komponentene i en sørside

USB-kontroller
"Universal Serial Bus" er en tilkoblingsstandard som er meget utbredt i dag. Her kan man koble til alt fra skrivere og scannere til vifter og kaffevarmere. Det man tidligere plugget inn i parallellporten eller serieporten er i dag som regel omgjort til USB-enheter. Mange hobbyutviklere ergrer seg over at serieporten ofte ikke lenger er tilgjengelig på f.eks. nye bærbare pc'er. Dette er nemlig en port som er forholdsvis enkel å programmere mot i forhold til USB. Heldigvis finnes det en USB-standard som støtter virtuelle serieporter og det er mange USB-to-serial-produkter der ute slik at man fortsatt kan programmere mot serieporten som tidligere.

SATA-kontroller
SATA eller "Serial Advanced Technology Attachment" -kontrolleren brukes for tilkobling av harddisker eller optiske drev (f. eks. CD-ROM).

Lyd-kodek
Noen hovedkort har lyd-kodek (fritt oversatt fra "audio-codec") integrert i sørsiden. Dette er en liten hardware del som gjør om fra analoge til digitale lydsignaler og omvendt. Dette er i bunn og grunn et integrert lydkort.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen