Hvordan fungerer hovedkortet?

Arkitektur

De to viktigste komponentene på hovedkortet er nordsiden og sørsiden (northbridge og southbridge på engelsk). Disse utgjør tilsammen brikkesettet og fungerer som knutepunkt for kommunikasjon mellom forskjellige enheter på hovedkortet. Nordsiden er den delen der enheter med høyt krav til overføringshastighet, for eksempel minne og grafikkort, tilkobles. I sørsiden tilkobles enheter med noe mindre krav til overføringshastighet, for eksempel harddisk og tastatur.

Nordsiden og sørsiden er normalt separert i to fysisk adskilte brikker, men det finnes tilfeller der de er blitt integrert i en og samme brikke.

Huskeregler for å skille mellom sørside og nordside
Huskeregler for å skille mellom nordside og sørside

Navnene nordside og sørside kommer av hvordan arkitekturen til et hovedkort ofte tegnes. Det er vanlig å tegne nordsiden øverst mot prosessoren (altså lengst nord mot prosessoren hvis det hadde vært et kart) og sørsiden lengst nederst (altså lengst sør på "kartet"), derav navnene nordside og sørside.

Det skal nevnes at Intel ikke lenger bruker disse navnene, men istedet "Root Complex", "Memory Controller Hub" eller "Graphics and Memory Controller Hub" for nordside og "Switch" eller "I/O Controller Hub" for sørsiden. Dette er fordi de ikke lengre er broer (bridges) som kobler sammen forskjellige busstyper, men heller en logisk oppdeling av kontrollere som driver forskjellige busser og enheter.

Kommunikasjonen mellom de to brikkene som utgjør brikkesettet er ikke industristandard og man kan dermed ikke koble sammen to vilkårlige nordsider og sørsider. Typisk vil en nordside brikke bare kunne tilkobles en eller to forskjellige typer sørsider. Heldigvis er brikkesettet allerede påmontert hovedkortet når man kjøper det, så den gjennomsnittlige PC-bygger trenger ikke tenke på å finne kompatible brikker.

En typisk oppdeling av hovedkortet
En typisk oppdeling av hovedkortet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen