Guide

Hvordan filme med digitalkamera

Introduksjon

De fleste nyere digitale stillbildekameraer har i dag videofunksjon, ofte med lyd. Mange mener at dette er ren ”gimmick”, eller at den i beste fall kan brukes til å lage små videosnutter på en hjemmeside. Dette er i og for seg korrekt. Men har du ikke et videokamera, og er villig til å akseptere visse begrensninger i videokvaliteteten, er det fullt mulig å lage videofilmer med akseptabelt resultat for visning på TV.

Denne guiden gir tips om hvordan man filmer med akseptabel kvalitet (footage), importerer dette til PC, syr filmklippene sammen (Editere) til en sammenhengende film for avspilling på PC. Dette åpner også for brenning av en VideoCD for visning direkte på et TV apparat. VideoCD er forgjengeren til DVD, og kan spilles av på de fleste DVD spillere.

Jeg har brukt et Canon A40 som har videofunksjon med lyd. A40 tar opp korte sekvenser på 10-17 sekunder med en oppløsning på 320 x 240 punkter. Jeg gjør oppmerksom på at videokvaliteten kan variere mye mellom kameramerker. Editeringsprogrammet som er brukt i guiden er Windows MovieMaker 2 (WMM2). Programmet følger med i Windows XP, som begynner å bli utbredt på nyere PCer. WMM2 kan også lastes ned fra Internett. På de fleste kamera med videofunksjon følger det med enkle redigeringsprogram som selvfølgelig også kan brukes. Til å brenne en VideoCD til visning på TV kan NERO brukes. NERO er et utbredt brenneprogram som har funksjoner for VCD brenning. Det finnes også andre programmer med slik funksjonalitet.

Filming

Lys. Lys er nøkkelen til suksess. I motsetning til et vanlig videokamera som kan ta opp i halvmørke, faller kvaliteten med et digitalkamera drastisk. Film derfor helst på dagtid. Ikke bruk optisk eller digital zoom. Gå heller nærmere motivet. Sett på så mye lys som mulig innendørs. Bruk gjerne en stålampe eller lignende som hjelpelys.

Videokameraer har ofte en funksjon som demper risting. Dette mangler digitale kameraer. Støtt derfor kameraet til noe når du filmer, eller bruk stativ. Du kan også bruke det optiske okularet slik at kameraet får støtte mot kinnet ditt.

Her er en anbefalt fremgangsmåte til gode opptak. Film en sekvens. Skift posisjon og film en sekvens til. Slik forsetter du til du har 2 til 5 sekvenser av hvert motiv.

At digitalkameraer kun tar korte sekvenser eller har begrenset lagringsplass for video ser mange på som en ulempe. Men dette kan faktisk være en svært så positiv begrensning. Det ER ikke like stas for andre å se en ferdig video på 45 minutter med gullungen som spiser grøt. 45 sekunder er MER en nok. Lær av nyhetsinnslag på TV. Sjeldent varer en enkelt scene mer en 5 til 15 sekunder, og et innslag mer en 2-3 minutter. Så selv om du kanskje har et kamera som kan ta opp direkte til minnekortet, så begrens lengden på hver sekvens.

Du har nå filmet en del og er tilfreds med den mengden ”footage” (video) du har tatt opp. Overfør dette til din PC for editering. Det er nå arbeidet begynner, eller som Spielberg sier: ”The film is MADE in the cutting room.”

I motsetning til å editere video tatt med et vanlig videokamera, hvor mye av jobben er å kutte vekk det meste av råvideoen, blir vår jobb bare å sy sammen våre korte sekvenser. Vi har på en måte allerede selektert (Klippet) det vi ønsker å vise. Dårlige sekvenser kan vi jo bare utelate.

Jeg pleier å legge videoklippene i en egen mappe kalt video. Disse filene har .avi, .mpeg eller .mov som filendelse.

Start Windows Movie Maker. Jeg anbefaler at du laster ned versjon 2 som har flere muligheter enn versjon 1, blant annet tekst og overganger. Denne finner du her.

Åpningsbildet ser slik ut:

Collection: Samling av bilder og videoklipp.
Transitions: Samling av videooverganger. Disse er ferdig definert i programmet.
Menylinje og verktøylinje: Disse ligner på de i Word og Excel, men har litt andre funksjoner fordi dette er et redigerings program.
Videovindu: Her kan du se en forhåndsvisning av filmen, eller klipp du ønsker å vurdere.
Storyboard: Klippebordet. Her lager du filmen ved å dra klipp fra Collection.
Visning collection/ transitions: Her ser du en oversikt over de klipp, bilder og transitions du ønsker å jobbe med.
Valg collection/ transitions: Her velger du hva du ønsker å jobbe med. Minner litt om filtreet i windows.

Først lager vi en egen collection. Høyreklikk på Collection. Velg New Collection. Skriv inn ønsket navn, f.eks. videoguide.

Deretter skal vi importere bilder og videoklipp inn i vår nye collection. Det gjør du slik:

Let deg frem til ønsket filmklipp med browseren:

Velg Thumbnails på visningsikonet, så ser du lettere hva du skal importere. Klikk på hvert bilde og videoklipp mens du holder Ctrl-tasten nede. Da importerer du flere på en gang.

Avslutt med å klikke import.

Hvert klipp legger seg i egen collection. Velg en av disse og dra videoen over i den collection du har kalt videoguide. Slik samler du alle klipp i en collection. Gjør det samme med et bilde. Der du nå har tomme collections kan du venstreklikke på dem og trykke DEL for å slette dem.

Nå kan vi begynne å redigere. Vi starter med å legge til en tittel i starten. Velg Tasks -> Make titles or credits. Velg ”Title at the beginning”.

Skriv inn en tittel og trykk på play for å forhåndsvise. Du har også mulighet til å legge på effekter, fonter og farger.

Klikk ”Done add the title to movie” når du er fornøyd. Deretter drar du klippene og bildet ned til ”story line” i den rekkefølgen du ønsker. Dette ser omtrent slik ut:

 

Velg deretter ”Video transitions”(1). Velg ønsket effekt, feks fade og dra den ned til de små rektanglene (2) mellom feltene. Trykk på play knappen for å forhåndsvise resultatet.

Under Tools-> options -> Advanced finner du noen innstillingsmuligheter for bilder og transtitions.

Nå skal vi eksportere filmen til en egen fil. For du vil jo vise den til andre, eller hva? Velg File ->Save Movie -> My Computer og deretter Next. Gi den et navn og plassering og deretter Next.

Nå må du velge hvilken kvalitet du ønsker. Her kan du eksperimentere litt til du får det resultat du ønsker. Prøv feks med High Quality Video (small). Selv har jeg tilpasset codecen med mine egne oppsett. Dette er litt komplisert, så det må vente til en annen guide. Husk å merke av Play Movie When Finished, så får du se resultatet med en gang. (Tips: Alt+Enter gir deg fullscreen i Media Player. ESQ får deg tilbake igjen.)

Det var det. Nå kan du maile eller brenne ut videoen. Det er som sagt også mulig å brenne en Video CD.

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Linker:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen