Guide

Hvordan bruke lag (layers)

Hvis du tar en saks og klipper ut en bil fra et bilde og legger dette på toppen av et annet, si for eksempel en landevei, så vet du at det som ligger under bilen ikke har blitt borte, det ligger bare skjult bak det nye objektet. For kun noen få år siden, før man fikk lagfunksjon i Photoshop, skjedde det motsatte - klippet du noe ut av et bilde og limte det inn var alle pikslene som lå under forsvunnet. Så hvis du senere ville forandre plassering, gjennomsiktighet eller farge var det lite du fikk gjort uten å ødelegge hele bildet.

Før var digitalmanipulering en ganske slitsom prosess, du fikk kun én sjanse til å få det riktig. Men så kom heldigvis lagfunksjonen og forandret på dette. Nå kan vi legge hvert objekt i en montasje for seg og flytte, gjøre om på størrelse og mye mer uten at originalbildet blir ødelagt. Selv om det mest innlysende valget for å bruke lag er i montasjer, så stopper det ikke der. Med lag kan du plukke ut deler av originalbildet, kopiere disse og forandre kontrast, farge og lignende uten fare for at hele bildet går i vasken. Legger man til justeringslag og markeringslag (Mask) kan man trygt si at det å beherske lagteknikker ikke bare er nyttig, men faktisk utrolig viktig når det kommer til effektiv digital manipulering. Min oppriktige mening er at lag er en av de viktigste teknikkene man bør kunne i Photoshop.

Hva en nybegynner må vite om lag

Før man starter å lære om lag bør man legge til seg en vane om at hver gang man oppretter et nytt lag så gir man det et navn. Dette vil hjelpe deg senere når du skal behandle og omorganisere på lagene. For som standard gir Photoshop navn på lag som 1, 2, 3 osv. Så har man en mengde lag skal det god husk til for å vite hva som ligger hvor. For å forandre på et lag dobbelklikk på navnet i lagpaletten og legg inn en beskrivelse. Og tro meg på dette; ”lag navn” blir utrolig viktig når du åpner et 3 måneder gammelt dokument og vil forandre på det.

Kopiere bakgrunnslaget

En av fordelene med å kopiere bakgrunnslaget og heller jobbe på kopien er at man alltid har en backup å gå tilbake til hvis noe skulle skjære seg. I tillegg får man noen kreative muligheter ved at man kan forandre på kopien og senere forandre gjennomsiktigheten på laget.

Prøv dette: Åpne et portrettbilde og kopier bakgrunnslaget. Layer>Duplicate Layer (Ctrl+J). I det nye laget tilfører vi Gaussian Blur Filter>Blur>Gaussian blur, og setter gjennomsiktigheten til 70 %. Bruk det runde markeringsverktøyet og klipp bort Edit>cut.(Ctrl+x)en del av ansiktet som du vil beholde skarpt. Som du ser får du en penere ute av fokus innstilling enn om du for eksempel skulle ha markert ansiktet og brukt en lavere Gaussian blur innstilling.

Flette sammen lag

Hvis du jobber med mange lag kan det innimellom være nyttig å binde sammen lag som hører til hverandre. Slik at når du forandrer eller flytter på disse, slipper du å ta en og en. Med et av lagene som du vil binde sammen aktivt, klikker du i boksen til venstre for de lagene du vil binde sammen med dette, det vil da dukke opp en kjetting som viser at lagene hører sammen. Når dette er gjort kan du bruke for eksempel flytteverktøyet til å flytte alle lagene samtidig, eller du kan bruke bindeverktøyet hvis du vil rotere eller skalere om tekst og lignende som ligger på forskjellige lag. Men husk at lagene forblir bundet sammen helt til du slår av ”kjettingen”.

Bruk lagmaskering istedet for å slette piksler

Så fort du visker ut eller sletter piklser fra et lag så er de borte ”for alltid”. Bruk heller lagmaskering til å midlertidig ”gjemme” deler av laget. På et lag utenom bakgrunnslaget, klikk på legg til maskeringslag (en sirkel i en firkant i bunnen av lagpaletten). Det vil da dukke opp et nytt ikon ved siden av det laget du jobber i. Bruk for eksempel penselverktøyet, med sort som forgrunnsfarge til å male vekk de delene av bildet som du vil fjerne. Hvis du ikke er fornøyd, bytt forgrunnsfargen til hvit og mal delene på plass igjen. Prøv dette og du vil bli spart for mange grå hår når du setter sammen bilder. Lagmaskering er en av de kraftigste funksjonene du finner og mulighetene er ubegrenset.

En effektiv måte å bruke lagmaskering på :

Bruk klippgrupper for spennende teksteffekter

En veldig nyttig teknikk som dessverre blir for lite brukt er klippgrupper lag (clippinggroup). Ett spesielt god bruksområde er å bruke den til å skape teksteffekter. Opprett et nytt dokument med hvit bakgrunn og legg til et tekstlag. Trekk et bilde du vil bruke inn i dokumentet. Du vil se at bildet dekker tekstlaget. Med bildelaget aktivt trykk Ctrl+G. Du vil da se at bildet blir klippet til på innsiden av bokstavene i tekstlaget. Du kan fortsatt bruke flytteverktøyet i bildelaget for å flytte bildet, eller forandre teksten i tekstlaget. Også her er det uante muligheter, hvor kun fantasien setter en stopper for hva du kan oppnå.

Bruk lagsett for å organisere arbeidet ditt

Det er som regel en god ting å ta vare på alle lagene i tilfelle du vil forandre på noe senere. Men i visse situasjoner og når det blir mange lag, kan Photoshop bli tregt og det kan bli for mye å holde styr på. I slike situasjoner er det bra å benytte seg av lagsett. Lagene blir da lagt i mapper som du kan gi spesifikke navn.

For å lage et nytt lagsett har du et par valgmuligheter.
1. Klikk på lag nytt sett, (ser ut som en liten mappe nederst i lagpaletten). Trekk deretter de lagene som hører sammen inn i mappen.
2. Bind sammen de lagene du mener hører sammen (se flette sammen lag) og gå deretter inn i menyen i lagpaletten (en runding med pil oppe til høyre) og velg new sett from linked.

Alltid lagre arbeidet i en lagversjon før du slår sammen lagene (flatten)

Det her burde være påbudt, hvis du jobber mye i Photoshop. Slå aldri sammen lagene uten å ha en kopi i bakhånd. For når du trykker på lagringsknappen er alle lagene forsvunnet og alt arbeidet forgjeves hvis du vil gjøre forandringer siden. Så husk å alltid lagre arbeidet først som en .psd fil, for her vil alle lagene ligge og du kan senere gå inn og forandre arbeidet. Etter dette kan du gå inn på Fil>Save as og velger enten Jpeg, Tiff eller et annet format for å lagre filen din.

Det finnes selvfølgelig flere nyttige funksjoner når det kommer til lag og lagteknikker, men du bør kunne disse skal du kunne benytte Photoshop på en effektiv måte. Start med disse enkle metodene og bygg deg et godt fundament for videre arbeid med lag.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen