Hvor stor oppløsning trenger du?

Manipulasjon

Ingen er så gode fotografer at alle bilder man tar blir perfekte. Ofte blir bildene man tar mye bedre av litt beskjæring. Dette tilsvarer å bruke en digital zoom på et digitalkamera, men man gjør dette i stedet i ettertid i et bildebehandlingsprogram. Det kan også hende at man vil foreta andre operasjoner i et bildeprogram som kan stille krav til at oppløsningen er så god som mulig.

I slike tilfeller er det godt å ha litt ekstra oppløsning å gå på. Særlig gjelder dette når det er snakk om dyrebare minner. Ved høy oppløsning kan man skrive ut små detaljer i større format enn ved lav oppløsning.

Høy oppløsning = Mer detaljerte bilder

Bilder tatt av gode kameraer er like skarpe - uansett hvilken oppløsning det er snakk om. Dette gjelder imidlertid bare når bildet sees i riktig størrelse, dvs. ikke er forstørret. Og størrelsen til et bilde med 2 Megapiksler vil være betydelig mindre enn størrelsen til et bilde med 4 Megapiksler oppløsning, som du kan se av oppløsningstabellen.

I praksis vil man se forskjell på kvaliteten på bildene når man forstørrer bildene, enten på skjerm eller hvis man skriver ut bildene i større størrelse enn oppløsningen skulle tilsi. Når man "zoomer inn" på et bilde på skjermen, vil man se stor forskjell på kvaliteten på bildet avhengig av oppløsningen.

Ulemper

Høy oppløsning innebærer også enkelte ulemper. Høy oppløsning kan føre til at kameraet blir tregere, f.eks. regnes Olympus E-20 for å være en god del tregere enn Olympus E-10, fordi E-20 fikk høyere oppløsning enn forgjengeren E-10.

Høy oppløsning innebærer også at bildefilene blir større, slik at både minnekort, harddisk og andre lagringsmedia blir fortere fylt opp.

Konklusjon

Du må selv analysere behovene dine for å avgjøre hvor høy oppløsning du trenger. Hvis det eneste du skal bruke bildene til er å kopiere opp bilder i 10x15 cm størrelse, kan du fint nøye deg med 2 Megapiksler. Men hvis dette er eneste bruksområde, bør du også spørre deg om digitalkamera er det rette for deg. Dette kan du lese mer om i artikkelen Analog eller digital?

Skal du kun publisere enkle bilder på Internett, kan du fint klare deg med 1.3 Megapiksler.

Jeg vil anta at de fleste familiefotografer før eller senere kan tenke seg å beskjære et bilde, eller skrive ut bildet i stor størrelse. Og det er vel dumt at ikke det fine bildet av junior ikke er så detaljert som det kunne vært?

Gå for et kamera med så høy oppløsning som lommeboka tåler. Da får du i det fleste tilfeller også et bedre kamera som er morsommere å bruke.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen