Hvor sikkert er Mac OS X?

En svensk Mac-entusiast har nylig satt opp en Mac Mini-maskin som en server med Mac OS X installert, og invitert hackere til en konkurranse. Den som var først til å få full rottilgang til serveren ble kåret som vinner. Deltagerne i konkurransen fikk riktignok i utgangspunktet lokal tilgang til serveren, men dette er et vanlig oppsett på en server som deler ut ressurser til brukere. Dessuten var en del tjenester på serveren aktive på samme måten som på en vanlig server.

Vinneren i hackerkonkurransen fikk rottilgang til datamaskinen på under en halvtime. Vedkommende skal ha utnyttet sårbarheter i Mac OS X som ikke er kjent fra før, derfor ville innbruddet ha blitt vellykket selv om datamaskinen hadde hatt alle sikkerhetsoppdateringer fra Apple.

Grunnen til at hackere er mindre interessert i Mac OS X-maskiner enn for eksempel Windows-maskiner er at Mac OS X er forholdsvis lite utbredt på markedet. Det er rett og slett mindre å hente for hackere, i hvert fall foreløpig. Apple har foreløpig ikke kommentert denne saken.

Dave Schroeder ved University of Wisconsin arrangerer nå en lignende konkurranse som et svar til den andre konkurransen. Schroeder mener Mac OS X i utgangspunktet er et ganske sikkert system fordi det er delvis basert på en åpen kildekode, og fordi det har en annen arkitektur og bygger på en filosofi som er forskjellig fra for eksempel Microsoft Windows.

I konkurransen arrangert av Schroeder fikk konkurrentene en URL til systemet som de skulle hacke. Systemet er basert på Mac Mini med siste Mac OS X installert, og to lokale brukere ble opprettet. Både SSH er HTTP er åpne. Denne konkurransen varer til 10. mars, så resultatet er ikke klart ennå.

Kilder: Cnet news.com, vnunet.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen