Hvor ofte går kameraet i stykker?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Firmaet Sqare Trade har gjort en undersøkelse i USA på hvor stor feilprosent det er på digitalkameraer. De har sett på både prisklasser og merker etter ett, to og tre år.

Svarene de fikk var som følger:

  • Etter to år hadde det vært feil på 10,7% av kameraene. Etter tre år var feilprosenten 15,6. 40% av dette skyldtes uhell eller uaktsomhet. Ca 60% (6,6 prosentpoeng) var produksjonsfeil og svakheter ved kameraet.
  • De dyrere modellene hadde lavere feilprosent enn de billige.
  • For modeller til under $300 hadde Panasonic den beste statistikken med 5,3% feil etter to år, mens Casio var dårligst med 13% feil.

Holdbarheten til kameraer er noe vi som tester ikke har mulighet til å forholde oss til, da det krever et stort statistisk grunnlag over lang tid. Derfor er det bare undersøkelser av produsentenes tall, og sammenlikninger av disse som kan avsløre dette.

Feilrate over tid
Nedenfor ser du en graf som viser feilraten de to første årene, og forventet feilrate etter tre år. Den nederste, røde grafen er uhell, den midterste, blå grafen er produksjonsfeil og svakheter ved kameraet, og den øverste grafen er summen av disse.

Feilrate etter pris

Ser vi på hvor stor feilprosenten er i forhold til prisen på kameraet, ser vi en klar tendens at jo dyrere kameraet er, desto sjeldnere feiler det. Dyrere kameraer kan bruke dyrere komponenter som holder lengre.

Den dyreste kategorien her er nesten utelukkende speilreflekskameraer, og selv om disse gjerne er av de billigste speilreflekskameraene, er feilprosenten en god del lavere enn for kompaktkameraene.

Det som egentlig overrasker oss, er hvor lav feilprosenten er. Det er ca 6,6% av kameraene som går i stykker de to første årene på grunn av svakheter ved kameraet. Det betyr at dersom du bytter kamera annet hvert år, vil du, etter 32 år, gjennomsnittlig ha hatt ett kamera som har gått i stykker. Det er slettes ikke ille for rimelig forbrukerelektronikk.

Forskjell på merkene

Hvis vi ser på kameraer til under $300, er det stor forskjell på merkene. Best er Panasonic med 5,3% feilrate. Tett på følger Fujifilm, Olympus, Sony og Canon, som er nesten like. Et lite hakk bak finner du Kodak, Nikon og Pentax, mens Polaroid og Casio havner langt bak disse igjen. Casio ender på 13%, noe som er over det dobbelte av de fem beste merkene.

Går vi opp en prisklasse til kompaktkameraer fra $300-500, ser statistikken litt annerledes ut. Panaonic leder fortsatt, og denne gangen ganske klart, mens Nikon har sneket seg inn foran Sony, Olympus og Canon. Her er det Canon som skiller seg negativt ut med en feilmargin på 6,2%, som er over tre ganger så mye som Panasonic og dobbelt så mye som Nikon.

Legg merke til at feilraten på Panasonics kompaktkameraer i denne klassen er lavere enn gjennomsnittet for speilreflekskameraer. Det er ganske imponerende.

Og mens vi snakker om speilreflekskameraer. Her var feilprosentene generelt små, og forskjellene var ubetydelige, så du trenger ikke ta hensyn til feilraten når du skal velge speilrefleksmerke.

Les også om produsentenes etiske standarderer.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen