Hvor er det lovlige alternativet?
Teknofil

Hvor er det lovlige alternativet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Piratene har for lengst oppdaget at film og TV-serier kan skaffes svært enkelt uten at de behøver å reise seg fra sofaen. Via Internett og noen få tastetrykk kan de få ned store filmtitler på kort tid. Aberet er at denne metoden er ulovlig. Derimot har det lenge manglet gode muligheter for å gjøre dette lovlig i Norge. Hva venter bransjen på?

Hvor blir det av Itunes filmleie?
På tirsdag hadde Apple storlansering hvor de blant annet presenterte en ny utgave av Itunes. En av de store nyhetene var at det nå vil bli mulig å laste ned HD-film fra tjenesten. Selv håpet vi at Itunes også skulle åpne for at nordmenn kunne laste ned film via tjenesten, en tjeneste som nok ville funnet et godt publikum her i landet. Det gjorde de derimot ikke.

- Norge har ligget etter i denne utviklingen. Itunes har lenge holdt på med dette i USA og prøvd ut markedet der, forklarer journalist og filmansvarlig i Farojournalen, bransjebladet for musikk, film og spill, Bård Eion Flaen.


Itunes 8 åpnet for leie av HD-film, men ikke for Norge.

Et lappeteppe av lovverk
Apple selv er lite villige til å si noe om sine planer for filmnedlastning via Itunes og satsningen i Norge, men sjefen selv, Steve Jobs, har tidligere sagt at det er et mål å få til slike funksjoner også utenfor USA. Når det kommer er derimot usikkert.

Flaen tror Apple sitt tilbud først må tilpasses norske lover og regler.

- Selve tjenesten for filmleie på Itunes er klar, men Europa er et lappeteppe av lovverk å forholde seg til. Det tar derfor tid å rulle ut. Apple selv vil ut, og foreløpig har de åpnet for at personer i Storbritannia kan leie film. Trolig vil de satse på markedet i Frankrike og Tyskland før de kommer til Skandinavia og Norge. Vi anses som et lite marked i forhold til andre land, forteller han.

Det er helt klart vanskelig å samkjøre og forholde seg til hvert enkelt land både når det gjelder lovverk og pris. Flaen tror derimot at markedet for filmnedlastning helt klart er tilstede, og at fremtiden her har mange muligheter. Utviklingen vil derimot ta noe tid.

Fins norske alternativer
Mens Apple sitter på gjerdet er det flere aktører som ser mulighetene her i landet. Blant annet har du nettsteder som filmarkivet.no og film2home.no. TV-distributørene ser også at dette er et lukrativt marked. Informasjonssjef Øyvind Husby hos Get kan fortelle at de har store planer for høsten.

- Vi har allerede Get Live som er åpen for alle hvor vi gir tilgang til filmleie. Filmene her får vi gjennom SF Anytime. På denne siden finner du også HD-filmer og nyheter om film, forklarer han.


Hos Get Live kan du leie film via tjensten SF Anytime.

Det har derimot vært lite promotering av siden, som knapt har vært nevnt siden lansering. Men Husby kan avsløre at planene for video-on-demand er langt større enn denne nettsatsningen.

- Denne høsten vil vi lansere en tjeneste hvor TV-kunder kan bestille filmer rett til sitt apparat og jeg tror at det er dette markedet som virkelig vil bli stort. Via denne tjenesten får du tilgang til et filmbibliotek og kan via din fjernkontroll bestille filmene rett til ditt apparat i TV-kvalitet og også i HD. Denne tjenesten vil bli veldig brukervennlig, og det er slike brukervennlige løsninger jeg har størst tro på, forklarer Husby.

Detaljene rundt den nye tjenesten om pris, filmutvalg og dato for lansering kan han ikke kommentere, men han håper tjenesten blir såpass brukervennlig at du lett kan bli hektet.

Økende interesse for filmleie på nett
Også Gets konkurrent Viasat har sett at det finnes et marked for folk som gjerne vil se film når det passer dem. De har derfor satset hardt på sin tjeneste Viasat On Demand. Her legges ut alle filmene som sendes på TV 1000 slik at hvem som helst kan leie filmene når det passer dem.

- Vi merker at dette er et populært produkt. Her ligger det også en rekke sportssendinger som sees godt. Dette er i utgangspunktet et supplement til vårt kanaltilbud, men det er tydelig at mange synes det er enklere å gå inn her å velge ut hva de vil se, enn å gå ned på videobutikken, forklarer presseansvarlig Øystein Hygen Christensen.


Øystein Hygen Christensen fra Viasat merker at mange kunder gjerne ser film og sport via sin PC.

Ifølge han har Viasat en klausul i sitt avtaleverk som gir de retten til å legge ut alle filmer som sendes på TV 1000 på nett. Noen filmer legges til og med ut her før de vises på TV. Ifølge Christensen er dette et marked det vil satses på fremover.

- Det er en økende interesse for slike tjenester, og vi ser nå på muligheten for å legge ut HD-film på denne tjenesten, sier han.

Et generasjonsskille på vei
Norske pirater har altså et alternativ. Derimot har disse tilbudene enda ikke slått helt gjennom. Flaen fra Farjournalen mener likevel norske selskaper har mye å tjene på å satse på slike tjenester. Men han påpeker samtidig at kundene også trenger tilvenning.

- Den fysiske leiefilmen vil nok fortsette å eksistere en stund til. Men TV-hverdagen er i stor endring og vi blir stadig mer vant til å velge hva vi vil se og når vi vil se det. Ungdom i dag er vant til å laste ned underholdning via nett, og det er vanskelig å vite hvordan barna av den digitale generasjonen vil forholde seg til film og media, påpeker Flaen.


Unge mennesker er vant til å se storfilmer via sin PC.

Flaen har en stor tro på at et generasjonskille er på vei. Når dette skillet kommer bør helt klart den norske bransjen være klare til å møte deres ønsker. Hvis ikke vil nok klagene over piratnedlastning bli langt mer høyrøstede enn de vi hører nå.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen