Guide

Hvor er det hersens bakkenettet?

- Hallo, er det noe signal der?

Vi vifter fortvilet med en liten bordantenne ut av vinduet i vår leilighet på Majorstua i Oslo. I dag stenger de analoge TV-sendingene i Oslo og Akershus. Til tross for kort avstand til Tryvannstårnets TV-sender, er det plent umulig å motta noe bakkenettsignal med vår vesle antenne stukket ut av vinduet.

Innvendig blokkeres signalet av murveggene.

- Dekningskartet lyver ikke!
RiksTVs dekningskart for Majorstua er grønt som en velpleid fotballbane, men det hjelper ikke stort.

- Nei, dekningskartet lyver ikke. Der det er grønt, er det også signal, sier informasjonssjef Jørgen Thaule i Norges televisjon (NTV) som har bygd ut bakkenettsenderne. Thaule turnerer kontinuerlig by og land for å besvare spørsmål og hjelpe folk som ikke får bilde på TV-skjermen.

LES OGSÅ:
Slik får du aller best bakkenett-signal

Alt du trenger å vite om bakkenettet
Bakkenettet - er det dekning?
Slik får du bakkenett i eneboligen
Slik får du bakkenett i borettslaget
Slik får du bakkenett på hytta
Slik får du bakkenett i båten
Bakkenett der det ikke er dekning
Slik kabler du boligen


Vassbygdi er unntaket
 - Jeg har vært overalt, sier Thaule. - Eneste sted jeg fant feil på dekningskartet, var i Vassbygdi i Sogn og Fjordane. Der manglet et grønt område dekning, forteller han til Teknofil.no. Det omtalte dekningskartet fins på NTVs nettside.

På dekningskartet er områder med svært god eller god dekning farget mørke- eller lysegrønt. De fleste bor i grønne områder. 60.000 hus i de grå områdene har mulighet for dekning. Boliger i de hvite områdene har det sannsynligvis ikke.

Bordantenne-flausen
- Men selv på mørkegrønne Majorstua, har vi altså vanskeligheter med å finne brukbart signal?

- Bordantenner fungerer dårlig i murbygninger og krever helst fri sikt til senderen. Du må heller bruke en UHF-antenne på ytterveggen, sier Jørgen Thaule. Bordantenner er for "svake" for det digitale bakkenettet, og er dessuten følsomme for forstyrrelser fra personer og biler som beveger seg foran antennen.

Da vi testet en stor, utendørs antenne på balkongen til vår leilighet på Majorstua, strømmet signalene inn. Med å montere utvendig antenne går ikke. Sameiet tillater ikke private antenner.


Skjult bakkenettsignal på Majorstua. (Alle fotos: Bjørn B. Brøndbo)


Ikke så enkelt likevel?
Heller ikke med utendørs-antenne er alltid lett å  finne bakkenettsignal sånn uten videre. Hvis du har en gammel antenne på taket, må du kanskje snu eller flytte på den.  Hvis din gamle TV-sender ikke sender digitalt (det er langt færre digitale, enn analoge TV-sendere), må antennen snus mot den nye senderen.

Med antenne mot stupet
Mange steder stenger fjell eller høye bygninger for direkte TV-signaler. Redningen er TV-signaler som blir reflektert i terrenget. Digitale refleksjoner fungerer i motsetning til "analoge refleksjoner" som en fullverdig signalkilde. Mange får bedre signal ved å rette antennen mot en fjellhylle, en bakkehelling, et stup eller en stor bygning bak huset, enn mot nærmeste TV-sender.


Kanskje du får best signal fra en fjellskrent?


Thaule har TV i bagasjerommet
Hvis noen mangler signal på steder som Jørgen Thaule besøker, åpner han bagasjerommet på sin Toyota Rav4. Der ligger en inverter som forvandler bilens 12 volts strøm til 230 volt, en Grundig bakkenettmottaker, en 7-tommers flatskjerm, en halvmeterlang UHF-antenne og et langt kosteskaft av tre!

- Med kosteskaft og riktig antenne finner jeg ALLTID signal i grønne og grå områder. Det kan ta litt tid, men skaftet gjør det lett å holde antennen, sier han.


Signalmeteret viser signalstyrke og signalkvalitet. Signalkvaliteten er det viktigste.


Signaljakt i sakte vals
  - Ingenting slår kosteskaftmetoden, sier Thaule. Han fester antennen på skaftet og danser rundt bilen i en slags "Kostervals".  Samtidig holder han øye med signalmetret på den vesle flatskjermen: Grundig-mottakeren viser både signalstyrke og signalkvalitet.

- Med antennen i denne retningen er signalstyrken 40 % og signalkvaliteten 100 %. Det er høy signalkvalitet som er viktigst, sier Jørgen Thaule til Teknofil.


Jørgen Thaule sverger til kosteskaft.


Besøk bøttekottet!
I dag slokkes de gamle, analoge TV-signalene i Oslo og Akershus. Hvis du ikke har kabel-, satellitt- eller bredbånds-TV, må du skaffe deg en ny bakkenettmottaker for å unngå svart TV-skjerm.

Kanskje du snarest bør ta en tur i bøttekottet og hente skaftet?

(Artikkelen som er oppdatert, er opprinnelig publisert 25. januar 2008) 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen