Hvor lang levetid har en CD-plate?
Teknofil
(Bilde: iStock Photo)

Hvor lang levetid har en CD-plate?

Tar du backup på CD-er må du i alle fall huske på én ting...

På 80- og 90-tallet begynte mange å arkivere tekst, lyd, video og bilder på CD-plater. Både biblioteker, museer, offentlige institusjoner, og vanlige forbrukere. Hensikten var at det – på den tiden - nye formatet angivelig skulle tåle tidens tann bedre enn kassetter, mikrofilmruller eller bøker.

Nå, drøye 30 år etter at den første CD-platen kom i salg, har spørsmålet om levetid på CD-ene dukket opp på ny, skriver Gizmodo.

Ved Library of Congress, USAs nasjonalbibliotek i Washington, har de 400 000 CD-er i arkivet. Der forsker arkivarer for tiden aktivt på hvor lenge CD-er tåler å bli lagret.

Varme og fuktighet

Arkivarene har utsatt CD-plater for varme og fuktighet for å simulere en raskere aldringsprosess, og målt effekten. Det de har kommet frem til er først og fremst at CD-platene kan være av svært forskjellig kvalitet. 

På en del av CD-ene har de sett tegn til såkalt «bronzing», noe som betyr at det ytre laget på CD-en eroderes bort, og blottlegger laget med sølv. Uten beskyttelseslaget blir sølvlaget anløpt, og CD-en blir ubrukelig.

– «Bronzing»-fenomenet gjelder kun CD-er som ble produsert ved en bestemt fabrikk i Blackburn, Lancashire, i England, og bare mellom 1988 og 1993, sier konserveringsspesialist Michelle Youket ved Library of Congress til NPR.

Hun sier videre at hun ikke kan noe godt svar på hvor lenge en CD-plate kan klare seg, ettersom det ikke finnes en «gjennomsnittlig CD-plate».

Slik bør du oppbevare CD-arkivet ditt

Kvaliteten på selve platene er altså avgjørende. CD-er som har et lag med gull, for eksempel Verbatim Grade Gold CD-R, skal for eksempel være mer holdbar enn billige plater.

Forskningsleder Fenella France ved Library of Congress tror at enkelte plater kan ha en levetid på flere hundre år, forutsatt at de oppbevares trygt. Er det én ting du må passe på, så er det å sørge for at CD-en ikke blir varm.

– Den raskeste måten å ødelegge en CD-plate på er å la den ligge i bilen om sommeren – noe veldig mange gjør, sier France til NPR.

Skal du ha noe håp om å bevare CD-ene dine i lang tid, er det altså avgjørende at du oppbevarer dem tørt og kjølig.

– Jeg synes synd på dere som levde på 90-tallet
Se hvordan barna reagerte da de fikk en kassett-Walkman i hånden »

(Kilder: NPRGizmodo)

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen