Hvor god kan en telefon til en tidel av norske priser være?
(Bilde: Montasje, Tek.no)

Hvor god kan en telefon til en tidel av norske priser være?

En smarttelefon til 45 dollar skal være min følgesvenn den neste uken.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Jeg tester mobiltelefoner, og i løpet av et år kan jeg gå nokså tørrskodd fra toppmodell til toppmodell. Selv de rimeligere modellene Tek-redaksjonen får inn til test koster som regel over tusenlappen, mens de fleste koster mellom 3000 og 8000 kroner.

Vi ble nysgjerrige på hvordan kvaliteten er på noen av de billigste telefonene som er i salg. Derfor ba vi Telenor diske opp med noen testprodukter fra fjerne markeder. Og det har de nå gjort, i form av Symphony E78 og Symphony V85. Et merke vi knapt har hørt om før.

Smarttelefon til under 400 kroner

Xperia XA fra Sony og tredje generasjon Moto G fra Motorola. Sistnevnte koster bare 1500 kroner og er vesentlig bedre å bruke enn Sonys telefon. Billig kan altså være ganske så bra. Men hvor går grensen?
Xperia XA fra Sony og tredje generasjon Moto G fra Motorola. Sistnevnte koster bare 1500 kroner og er vesentlig bedre å bruke enn Sonys telefon. Billig kan altså være ganske så bra. Men hvor går grensen?

Telefonene jeg nå har mellom hendene litt eldre modeller som fortsatt selges i det som gjerne kalles vekstøkonomier, altså markeder der den jevne forbruker ikke har så god råd. Dette er gjerne steder som Brasil, India og Bangladesh, for å nevne noen. Norsk pris vet vi ikke – Symphony-telefonene er såvidt vi vet ikke i salg her.

Prisene er henholdsvis 45 og 89 dollar. Den billigste er altså helt nede i 377 kroner, mens den gromutgaven koster hele 750 kroner.

Skepsisen er her fra første stund. Hvor bra kan dette være? Samtidig er jeg også åpen for at dette kan bli en helt grei opplevelse. Årsaken er at programvare har så voldsomt mye å si at det slett ikke er sikkert brukeropplevelsen er dårlig.

Billig kan være riktig så bra

Et stjerneeksempel her er Motorolas Moto G-modeller som yter som vesentlig dyrere mobiltelefoner. De koster fra rundt 1 500 kroner, så de er dyrere enn billigmobilene jeg har fått inn nå, men så opplever vi dem ofte som gode erstatninger for modeller som er mye dyrere enn det igjen. Og med ujevne mellomrom blir vi skuffet av toppmodellene også. For et par år siden var det Samsungs Galaxy S5 som ikke svarte til forventningene. Denne uken testet vi Xperia XA fra Sony, som koster rundt det dobbelte av Moto G.

Skulle jeg valgt mellom ukens Sony-modell og telefonen til halv pris fra Motorola ville valget vært enkelt. Til tross for at jeg synes Motorolas telefoner har litt å gå på på designfronten, er det først og fremst brukeropplevelsen man skal leve med. Jeg hadde spart både penger og plager ved å velge Moto G.

Så kanskje er ikke Symphony-telefonen så gærn likevel?

Store forskjeller

For å få et inntrykk av telefonen er det på sin plass med en veldreid liten tabell:

  Symphony E78 Symphony V85 Motorola Moto G (3. ed)
Samsung Galaxy S7
Pris 377 kroner Omtrent 750 kroner Fra 1500 kroner Fra 6000 kroner
Oppløsning 800 x 480 piksler, LCD TN 960 x 540 piksler 1280 x 720 piksler 2560 x 1440 piksler
Skjermstørrelse 4 tommer 4,7 tommer 5 tommer 5,1 tommer
Maskinvare 2 x 1,3 GHz, Mali-400 GPU, 512 MB RAM 4 x 1,3 GHz, Mali-400, 1 GB RAM Qualcomm Snapdragon 410, 4 x Cortex A53@1,4 GHz, 1 GB RAM  Samsung Exynos 8890, 4 x Cortex A53@1,6 GHz + 4 x Exynos M1@2,3 GHz, 4 GB RAM
Androidversjon Android 4.4.2 KitKat Android 5.1 Lollipop Android Android 6 Marshmallow
Lagringsplass 4 GB, plass for MicroSD  8 GB, plass for MicroSD 8 GB, plass for MicroSD 32 GB, plass for MicroSD
Hovedkamera 2 megapiksler 8 megapiksler, autofokus 13 megapiksler, f/2.0, autofokus, totoneblits 12 megapiksler, f/1.7, autofokus, optisk stabilisert, 1/2,6" sensor
Frontkamera 0,3 megapiksler 5 megapiksler 5 megapiksler, f/2.2 5 megapiksler, f/1.7, autofokus
Batteri 1 400 mAh 3 000 mAh 2 470 mAh 3 000 mAh
Annet Ekstra deksel følger med Ekstra deksel følger med Vanntett Vanntett

Som tabellen viser er det til dels store forskjeller her. Og det er jo også naturlig når dyreste modell koster 16 ganger mer enn den billigste. Men det er altså mulig at selv den billigste av disse gjør nytten, dersom programvaren er godt tilpasset maskinvaren.

Blir den kommende uka en fryd, eller en sann plage? Det er ikke godt å si. Førsteinntrykket av den dyreste er overraskende bra, men den aller enkleste settes opp i skrivende stund.
Blir den kommende uka en fryd, eller en sann plage? Det er ikke godt å si. Førsteinntrykket av den dyreste er overraskende bra, men den aller enkleste settes opp i skrivende stund. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den kommende uken kan enten bli overrraskende harmonisk, eller ende med utslitte hårfester og grånende skalp. Det må imidlertid sies at en telefon som fungerer er så viktig for å få arbeidsdagen til å gå opp, at jeg kommer til å ha telefoner jeg er trygg på ved siden av. I tillegg vil begge de to Symphony-modellene brukes i tandem.

Det er altså ikke snakk om noe kompromissløst bytte, slik en del av de andre sakene våre av denne typen har vært. Men målet er altså å klare seg mest mulig bare med disse to.

Visste du at noen av årets aller beste toppmodeller nå er langt billigere enn de var for kort tid siden? Her får du en oversikt over virkelig gode teknologikjøp »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen